Dört ilde devre mülk dolandırıcılığı: Bir milyar dolar gitti
Yalova, İstanbul, Ankara ve İzmir’de on binlerce vatandaş, devre mülk vaadiyle dolandırıldı. Sahte vaatler ve hayali projelerle yürütülen organizasyonların arkasında onlarca paravan şirket olduğu tespit edildi. Yalova Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede 52 şüpheli hakkında “örgütlü dolandırıcılık” ve “suç örgütü kurmak” suçlamasıyla dava açıldı.
Bir Milyar Dolarlık Vurgun İddiası
Mağdur avukatlarının iddialarına göre bazı turizm şirketleri bu yöntemle yaklaşık 1 milyar dolarlık gelir elde etti. Bu paranın büyük bölümü yurt dışına kaçırıldı, Türkiye’de yalnızca küçük çaplı bazı otel yatırımları yapıldı. Söz konusu dolandırıcılıklarda en çok ismi geçen firma ise Karaderili Şirketler Grubu.
Mahkeme: 25 m²’lik Alan 530 Kişiye Satılmış
Yalova 4. Asliye Hukuk Mahkemesi’nde görülen bir davada, yalnızca 25,20 metrekare olan bir alanın tam 530 kişiye satıldığı tespit edildi. Mahkeme, sözleşmelerin iptaline karar vererek mağdurları haklı buldu. Devre mülklerin yıllık kullanım süresine göre bu durumun fiilen imkansız olduğu belirtildi.
Hayali Projeler, Kaçak Tanıtım Alanları
Yalova Esenköy’de kurulacağı iddia edilen Doğa Termal Tatil Köyü projesinin gerçekte mevcut olmadığı, tanıtım yapılan alanın ise kaçak yapı olduğu tespit edildi. Esenköy Jandarma Komutanlığı raporuna göre projeye dair ruhsat ve izin belgeleri de mevcut değil. Satış yapılan taşınmazların büyük çoğunluğunun boş arsa ya da inşaat halinde olduğu belirlendi.
Paravan Şirketlerle Müşteri Toplandı
Savcılık soruşturmasına göre sanıklar, İstanbul’dan müşteri çekmek için 6 farklı paravan şirket kurdu. Ancak bu şirketlerin hiçbirinin fiili olarak faaliyet göstermediği, yalnızca kağıt üzerinde bulundukları İstanbul Ticaret Müdürlüğü belgeleriyle ortaya kondu.
Avukatlar ve Mağdurlar Tehdit Edildi
Mağdurlar adına dava açan avukatların tehdit edildiği, hatta bazılarına yönelik ölüm tehditleri yapıldığı iddia edildi. Avukat Bayram Berkcan Malgaz, davalardan çekilmesi için telefonla uyarıldığını, ardından da İstanbul Barosu ve savcılığa suç duyurusunda bulunduğunu açıkladı.
“Turizm Mağdurları Platformu” Kuruldu
Devre mülk dolandırıcılığı mağdurları, 2024 başında “Turizm Mağdurları Platformu”nu kurarak seslerini daha fazla duyurmayı hedefledi. Platforma sadece ilk 3 ayda 1500 kişi başvurdu.
Yargıtay Kararı: Dolandırıcılık Tespit Edildi
Yargıtay, Karaderili Şirketler Grubu’na bağlı bazı şirketlerin organik bağ içinde hareket ettiğini ve devre mülk satışlarının para trafiğinde örgütsel yapıya sahip olduğunu 2016 tarihli kararında tespit etti.
Duruşma Tarihi ve Son Gelişmeler
Yalova 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davanın son duruşması 15 Eylül’de yapıldı. Duruşmada 3 tutuklu sanıktan 2’si tahliye edildi, 1 kişinin tutukluluğuna devam kararı verildi. İddianameye göre sadece bu dava dosyasında 107 kişi toplamda 3 milyon 504 bin TL dolandırıldı.
Vatandaşlara Uyarı: Hukuki Destek Alın
Hukukçular ve barolar, devre mülk almayı planlayan vatandaşları uyardı:
-
Sözleşme imzalamadan önce arsa tapusunu ve yapı ruhsatını kontrol edin.
-
Cayma hakkınızı kullanın, kesinti yapılırsa itiraz edin.
-
Tanıtım toplantılarına katılmadan önce şirketin Ticaret Sicil Kayıtlarını inceleyin.