Evet, dünyada hala paranın geçmediği yerler var… Gerçekten burada insanlar paranın varoluşundan habersiz bir şekilde yaşıyorlar. İşte gittiğinizde para kullanamayacağınız yerler!
1. Tabu, Papua Yeni Gine
Papua Yeni Gine’deki bu kabilede para kullanılmıyor. Para yerine deniz kabuğu kullanan bu kabilenin üyeleri ülkenin kalanına göre çok farklı bir hayat yaşıyor.
2. Hutteritler
Etno-dinsel bir kol olan Hutteritler inançları gereği para kullanmıyorlar. Bunun yerine takas yapıyorlar.
3. Awa
Amazon’da yaşayan Awa kabilesi bu zamana kadar hiç para kullanmadı. Tüm alışverişi doğadan yapıyorlar ve parayla hiçbir şey satın almıyorlar.
4. Mennonitler
Kendi aralarında takas ve ticaret yapan Mennonitler için de para geçerli değildir.
5. Yanomami Kızılderilileri
Tamamen medeniyetten uzak bir şekilde Amazon ormanlarında yaşayan Yanomami kabilesi bu zamana kadar hiç para kullanmadı. 35 bin kişilik topluluk kendi yiyeceklerini kendileri yetişiyor ve paylaşıma dayalı bir sistemle yaşıyorlar.
6. The Kula Ring
Papua Yeni Gine’de deniz ötesi bir yerde yaşayan Kula Ring halkı da para yerine deniz kabukları ve çeşitli taşlar kullanıyor. Takas üzerine alışveriş yapıyorlar.
7. Jonbeel Mela
Hindistan’da bulunan Jonbeel Mela aslında pek çok kabilenin yer aldığı bir alandır. Burada para yerine el yapımı takılar, sığırlar, mobilya ve yiyecek gibi çeşitli ürünlerin takası ile alışveriş yapılır.
8. Nyimang
Nuba halkı olarak da bilinen bu kabile Sudan’da yer almakta. Buranın en önemli ve değerli şeyi ise sığırlar. Kişi sahip olduğu sığırlar ile doğru orantıda zengin ve varlıklı oluyor. Yine alışveriş için sığırlar ve çeşitli ürünler kullanılıyor.
9. Mikronezya Adaları
Mikronezya Adaları’ndan biri olan Ta’da para yerine çok farklı bir şey kullanılıyor: Taş! Oldukça ağır ve adanın her yerine yayılmış disk şeklindeki kayalar bu adanın parası. Bunu kullanıyor ve koruyorlar, gerçekten çok ilginç!
10. Auroville
Güney Hindistan’da bulunan bir köy olan Auroville aslında herkesin ve insanlığın birbirine adanmış olduğu bir kasaba denemesi olarak karşımıza çıkıyor. 35 farklı ülkeden gelen insanlardan oluşan Auroville’de hala değiş tokuş sistemi kullanılıyor. Dışarıdan gelen kişilere de dijitalde bir hesap açılıyor fakat yine hiçbir şekilde para kullanılmıyor.