Çeyiz Parası Başvuru Şartları Nelerdir?

Evlenme hazırlığı yapan vatandaşların yardımına çeyiz parası (evlenme ikramiyesi) el uzatıyor. Evlilik ödeneği olarak da bilinen evlenme ikramiyesi, evlenecek vatandaşların merak ettiği konulardan birisi. Peki, çeyiz parası (evlenme ikramiyesi) hakkında neler biliyoruz? Dilerseniz bir bakalım.

Çeyiz Parası (Evlenme İkramiyesi) Nedir?

Ölüm veya yetim aylığı alırken evlenen ve bu nedenle aylığı kesilen kız çocuklarına bir defaya mahsus yapılan ödemedir. Evlenen vatandaşa evlilik tarihindeki gelirin iki yıllık tutarı ödenir. Evlenmeleri dolayısıyla dul veya yetim aylığı kesilen eş ve kız çocuklarıyla anneye bir defaya mahsus olmak üzere almakta oldukları dul veya yetim aylıklarının on iki aylık tutarı evlenme ikramiyesi olarak ödenir. Çeyiz parası(evlenme ikramiyesi) yardımındaki temel amaç maddi destekte bulunmaktır.

Çeyiz Parası (Evlenme İkramiyesi) Başvuru Şartları Nelerdir?

Çeyiz Parası (Evlenme İkramiyesi) Başvurusu Nasıl Yapılır?

Çeyiz Parası (Evlenme İkramiyesi) başvurusu sosyal güvenlik kurumu üzerinden yapılır. Başvuru sırasında talepte bulunan kişiden dilekçe istenir. Aynı zamanda dilekçe ile birlikte evlenme cüzdanın bir kopyası da sosyal güvenlik kurumuna verilir. Resmi nikah kıyıldıktan 5 yıl içerisinde başvuruda bulunulmazsa hak sahipliği iptal olur.

Çeyiz Parası (Evlenme İkramiyesi) Kimlere Ödenmez?

Çeyiz Parası (Evlenme İkramiyesi) Ne Kadar?

Vatandaşların en çok merak ettiği kısım ikramiyenin ne kadar olduğudur. Çeyiz parasının (evlenme ikramiyesi) miktarı yetim aylığına bağlıdır ve onun üzerinden hesaplanır. Çeyiz parası (evlenme ikramiyesi) olarak yetim aylığının iki yıllık birikmiş hali yatırılır. Toplu olarak verilen ikramiyenin geri ödemesi yapılamaz.

Çeyiz Parası (Evlenme İkramiyesi) Alındıktan Sonra Boşanma Gerçekleşirse Ne Olur?

Kişiler ikramiyeyi aldıkları tarihten itibaren iki yıl içinde boşanırlarsa, bu iki yıl boyunca yetim veya ölüm aylığı vatandaşa bağlanmaz. İki yıllık süre dolduktan sonra, vatandaş aylık almaya tekrar hak kazanır.