34,0220$% 0
37,5571€% 0.06
2.753,97%0,05
4.556,00%-0,13
18.167,00%-0,19
9.573,85%-0,52
Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Gayrimenkul Acenteleri ve Gibisi Faaliyetleri 54. Komite Lideri Özkan Aydemir, “Deprem, çabuk bir biçimde bu işin hızlandırılıp dönüşüm yapılması gerektiğini göstermiş oldu. Maalesef yıllık bazda konut gereksinimi 600-700 binden 1 milyonun üzerine çıktı. Arz talep istikrarı bir türlü yakalanamadığı için son 4 yılda ülkemizde kiralık konutlarda ve gayrimenkul fiyatlarında üst istikametli fiyat artışını gözlemledik” değerlendirmesini yaptı.
Emlakçılığa yeni başlayanların gerçek fiyatlama ve ekspertiz yapamadığını söz eden Aydemir, birebir apartmanda fiyatı 3 milyon lira olan bir dairenin üst katının 5 milyon liradan ilana çıktığını gördüklerini aktardı.
Çevredeki kimi gayrimenkul sahiplerinin de 5 milyon liralık ilanı görünce kendi dairesinin fiyatını artırdığını lisana getiren Aydemir, bunun piyasada büyük çapta oynamalara yol açtığına dikkati çekti.
‘TALEPLER FARKLILAŞTI’
Depremlerden sonra mesken arayışı içinde olanların taleplerinin farklılaştığına değinen Aydemir, şu sözleri kullandı:
“İnsanlar evvelce rezidans hayatı, güvenlik, toplumsal ömür, havuz ve çocuk oyun alanları arıyorlardı fakat sarsıntıyla bu olay da değişmiş durumda. Artık beşerler artık zelzeleye uygun olup olmadığı, sıfır olup olmadığı, radye temel var mı, fore kazık var mı… Bunun üzere konulara dikkat ediyorlar.
Öncelikle zelzele açısından inançlı binaları tercih etmeye başladılar. Vatandaşlar toplumsal hayatı artık ikinci plana atmış durumda. Yüksek katlı apartmanlara ve 6-7 katın üzerindeki dairelere zelzele korkusunu nedeniyle kimse bakmıyor. Genelde herkes alçak katlı yerlere bakıyor. Bir de binanın zelzele yönetmeliğine uygunluğuna bakılıyor.
Mülk alacakların belediyelere gidip o dairenin statik projesine ve yapı kullanımlarına bakmalarını tavsiye ederim. Binanın imal yılını da belediyelerden rahatlıkla öğrenebilirler. Yani istedikleri takdirde o statik projesini bütün bilgilerine kadar belediyelerini alabiliyorlar.”
ALT KATLARDAKİ BİREYLER MESKENLERİ SATMA TELAŞINDA
Tüm Teşebbüsçü Emlak Müşavirleri Derneği Lideri Göksel Birsen de arz talep dengesizliği nedeniyle birkaç yıldır daire satış fiyatlarında önemli artışlar olduğunu, mevcut yapı stoklarının talebi karşılamadığını belirtti.
Depremler nedeniyle talebin daha da arttığına işaret eden Birsen, başta depremzedelerin etraf kentler olmak üzere İç Anadolu, Marmara, Ege üzere bölgelere göç etmek zorunda kaldığını, bunun da yeni bir talep dalgası oluşturduğunu ve fiyatların artmasına yol açtığını anlattı.
Ev almak isteyenlerin tercihlerindeki değişikliklere değinen Birsen, şöyle devam etti:
“Eski yapılarda oturan vatandaşlar daha inançlı bir yapıda oturmak istedikleri için yeni konutlara istek gösteriyor. Sitede oturanlar müstakil meskene geçebilme arayışında. Eski dairede oturanlar ise ‘Deprem yönetmeliği sonrası yapılmış konutlara geçebilir miyiz?’ diye arayıştalar. Bu çerçevede kiraların talebe bağlı artış gösterdiğini söylemek mümkün.
Artık konutun büyüklüğü, metroya yakınlığı üzere özelliklerinden evvel binanın zelzele dayanıklılığı önemseniyor. Hülasa sarsıntıyla tercih ve öncelikler binanın sağlamlığı ve güvenliğine hakikat değişti. Natürel bu durumu internette fiyatlara yansıtıyorlar. Konut alacaklar yüksek katlı binalardan uzak duruyor. Ayrıyeten mevcutta şu an yer ve birinci kattaki dairelere talepte bulunmuyorlar. Şu an oralarda oturanlar da taban ve birinci katlarını satmak için ağır bir uğraş içinde.”
‘FİYAT ARTIŞLARI DEVAM EDECEK’
Depreme güçlü olduğu belgelendirilen binaların satış ve kiralama fiyatlarının artacağını öngördüklerini aktaran Birsen, “Yeni bina ve sarsıntı riski az olan bölgelerde de fiyat artışı devam edecek. Hasebiyle topyekun bir çalışma gerekiyor. Bununla ilgili de dernek ve odalar olarak her türlü sorumluluğu almaya talibiz” dedi. (AA)
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.