Doğru Yatırım Yapmanın Yolları

Doğru Yatırım İçin Temel Nokta

Doğru yatırım yapabilmek için tabi ki en temel nokta tasarruf yapabilmektir. Tasarruf ya da başka bir şekilde para biriktirdikten sonra ilk yapılacak şey yatırımın ne amaçla yapılacağının belirlenmesidir. Bu amaçlara örnek olarak ek gelir elde etmek, işi büyütmek veya bireysel emeklilik sistemi gibi bir sistem ile emeklilik dönemini rahat bir şeklide geçirmek verilebilir. Bireysel açıdan ekonomik özgürlüğümüzü elde etmek için günümüzde güzel bir kazanç, iyi bir birikim ve iyi bir yatırıma ihtiyaç duyulmaktadır. Gündelik hayatımızda çeşitli maddi zorlukların yolumuza çıkmaması amacıyla bir bütçe planı belirlenmeli ve ekonomik hareketlerimizi buna göre düzenlememiz gerekir.

Yatırım Planı

Hedeflerin yazılması önemlidir. En basit düzeyde olsa bile mutlaka yazılması gerekir. Çünkü yazılı olması analiz etmenizi ve yönetmenizi daha kolay bir hale getirecektir. Daha sonra plan yapılmalıdır. Ne kadar para kazanmak istiyorsunuz, ne kadar sürede kazanmayı planlıyorsunuz hepsini planlayın. İstatistikleri muhakkak incelemeli ve size yabancı olan bir alana yönelmemelisiniz. Risk düzeyini belirlemek amacıyla yatırım yapacağınız alanı inceleyin. Yaşam standardınızı aşacak veya bozacak risklerden kaçınmalı ve gerekirse bir yatırım danışmanıyla çalışmalısınız.

Doğru Yatırımın Önemi

Konu tamamen ele alındığı takdirde; yatırımın ekonomik anlamda doğru bir karar ya da iyi bir kazanç olabilmesi için vade tartışması yapılır. Bunun sebebi bütün yatırımların kendi içerisinde cinsine göre vade süresini belirliyor oluşudur. Konu bir emlak yatırımı olarak değerlendirilirse, bir evin ya da bir arsanın bir günde, bir haftada fiyatında artış görülmesi ve değerlenmesi pek mümkün değildir. Ancak başka bir yatırım seçeneği olan dövizin vadesini belirleyen ise bireydir. Dövizin gün içerisindeki yatırımları küçük çaplı olduğundan dolayı vadenin boyutunu belirleyen etken yatırımın büyüklüğüdür. Risk Profili Yatırım kararlarındaki değişkenler getiri beklentinize ve risk algınıza göre değişebilir. Bu nedenle ilk önce risk profilinin ne olduğu bilinmelidir. Risk profili, kabul edilen risk miktarı olarak açıklanabilir. Düşük risk profiline sahip kişiler için şunlar söylenebilir; Yüksek risk profiline sahip kişilerde ise bunların tam tersi görülür. Yatırıma karar vermeden önce hangi risk grubunda olduğunuzu belirmeniz önemlidir.