34,0220$% 0
37,5571€% 0.06
2.753,97%0,05
4.556,00%-0,13
18.167,00%-0,19
9.573,85%-0,52
Kira sözleşmesi Kiracı ve mal sahibi arasında yapılan basit bir sözleşme gibi gözükse de, dikkat edilmediği takdirde her iki tarafı da mağdur edebiliyor sorun hukuki çözümlere kadar gidebiliyor.
Kira sözleşmeleri hem kiraya verenin hem de kiralayan tarafın haklarının korunması için yapılan yazılı bir sözleşme çeşididir. Sözleşmede tüm maddelerin en açık bir şekilde yer alması gerekiyor.
Peki, kira sözleşmeleri hazırlanırken nelere dikkat edilmesi gerekiyor? Kira sözleşmesinde neler yer almalı? Kira sözleşmeleriyle ilgili tüm detayları bu yazıda bulabileceksiniz…
Borçlar Kanunu’na göre kiracı ve ev sahibi hakları belirlenmiştir. Hazırlandığınız sözleşme güncel kanunlara göre ayarlanmış olmalıdır. Ve belirli şartları taşımalıdır. Herkes kafasına göre bir kira sözleşmesi hazırlayamaz. Hazırlansa bile itilafa düşüldüğü durumlarda mahkeme borçlar Kanunu’na göre hüküm verecektir.
2020 Güncel kira sözleşmesi örneği (pdf) KİRA SÖZLEŞMESİ 2020 pdf
2020 Güncel Kira sözleşmesi örneği (world) KİRA SÖZLEŞMESİ 2020
Kira kontratını imzaladığınız kişinin mal sahibi veya intifa hakkı sahibi olup olmadığını mutlaka kontrol edin. Eğer mal sahibi değilse, yasal bir vekillik durumu var mı araştırın. Bunun için tapu senedi örneğine ya da vekâletnameye bakabilirsiniz. Taraflar olarak kontratı birlikte ve varsa kefiller huzurda imzalamalıdır. Vekalet Örneği’ de kira sözleşmesine eklenmelidir. Eğer tapu üzerinde birden çok kişinin hakkı var ise, sözleşmeye imza atacak kişinin, diğer hak sahiplerini de temsil edip etmediğini öğrenin.
Sözleşmede belirtilen adres kısmında, kiralayacağınız konutun adresinin doğru yazılıp yazılmadığını kontrol edin. Taşınmadan önceki su, elektrik ve doğal gaz sayaç değerlerini kira kontratı üzerine yazdırmayı unutmayın. Yanlış yazılan adreslerde su, elektrik ve doğal gaz abonelik işlemlerinde sıkıntı yaşarsınız. Açılışlar için kira sözleşmesini götürmeniz gerekmekte. Kiraladığınız yerin farklı çıkması, resmi başvurularınızın sonuçsuz kalmasına ya da uzamasına neden olabilir.
İkinci yıl için uygulanacak olan kira artışını sözleşme üzerinde belirtin. Kira tutarını öderken ise ödemelerinizi elden yerine banka aracılığıyla gerçekleştirin. Unutmayın ki, oluşacak sorunlarda banka dekontları sizin koruyucunuz olacaktır. Kira sözleşmelerinin yenilenmesi esnasında en büyük anlaşmazlık, kiraya yapılacak zam oranı konusunda çıkar. Yapılacak zammın üst sınırı yine 6098 Sayılı Türk Borçlar Kanunu’nda belirtilmiştir. Kanunun 344. maddesi gereğince, yenilenen kira kontratında yapılacak kira zammının üst sınırı, bir önceki yılın Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi olarak belirlenmiştir. Bunun üst sınır olduğunu, ev sahibinin her yıl belirli oranda zam yapmak zorunda olmadığını bilmekte fayda var.
Ödenecek kira ücretinin ne kadarlık bir bedelle, hangi bankaya yatırılacağını tarihleriyle belirten bir maddeyi sözleşmeye ekleyin. Verdiğiniz depozito miktarı ve aylık kirayı hem rakamla hem yazıyla doldurun.
Elden para vermek & almak iki taraf için de yasal değildir. Kiranın yatacağı banka bilgilerinin mal sahibine ait olduğundan emin olun. Kiranın yatacağı tarih aralığını belirleyin örneğin her ayın 1’i ile 5’i arasında.
TBK. 342. maddesi uyarınca, konuta ilişkin düzenlenecek kira sözleşmesi ile kiracılardan en fazla üç aylık kira bedeli oranında güvence bedeli (depozito) alınabilir. Depozitonun kira sözleşmesi bittiğinde gerekli şartlar yerine getirildiğinde hangi hesaba yatırılacağını yazmak gerekir. Depozito veriyorsa niçin verdiği ve hangi şartlarda geri alınacağı yazılmalıdır. Depozito, kiracının kiralananı tahliye etmesi durumunda borç bırakma ve taşınmaza zarar verme ihtimali karşısında teminat olarak alınan bir miktar paradır. İspat bakımından depozito miktarını yazmak ve imzayı altına almak gerekir. Ayrıca demirbaşların mevcut ve kullanılabilir olduğunun kontrol edilmesi ve kontrata yazılmasına dikkat edilmedir.
Kira sözleşmesi hazırlanırken özel ve genel şartlar tek tek okunmalıdır.
Kira kontratının yapıldığı tarih ve tarafların ıslak imzaları sözleşmede yer almalıdır. Ad soyad kısmının da el yazısı ile yazılması önemlidir. İmzalar ihtilaf durumunda reddedilebilir ama el yazısı asla ! Sözleşmenize sonradan kendi notlarınızı eklemeyin. Böyle bir durumda sözleşmenin geçersiz sayılma ihtimali ortaya çıkar.
Kiraladığınız yerin geçmiş dönemden kalma borçlarının size ait olmadığını belirten bir hükmün kontratınızda yazması önemlidir. Bazı kiralanan yerlerde aidat, elektrik ve su gibi borçlar bulunabilir.
Kiracı ve mal sahibi diledikleri kadar süreli sözleşme imzalayabilirler. Bu hak 6570 sayılı gayrimenkul kiraları hakkındaki kanununda da belirtilmiştir. Ancak yine aynı kanuna göre; kiracı kira müddetinin bitmesinden en az on beş gün evvel mecuru tahliye edeceğini yazı ile bildirmediği takdirde sözleşme aynı şartlarla bir yıl uzatılmış sayılır.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.