Kiraları Düzenli Ödemeyen Kiracının Evden Tahliyesi Nasıl Yapılır?

Konut sektöründe yaşanan problemler nedeniyle kiracılar da ev sahipleri önemli sıkıntılarla karşı karşıya kalabiliyor. Bu nedenle vatandaşlar kiralarla ilgili problemlerine hukuki çözümler arıyor. Takvim Gazetesi yazarlarından Feride Hilal İmal da bir okuyucusundan gelen "Kiracım kirasını aksatıyor. Haklarım neler?" şeklindeki soru üzerine 7 Aralık tarihli yazısında kirasını geciktiren kiracının tahliyesi hakkındaki hukuki yollardan bahsetti.

Kirasını Zamanında Ödeyemeyen Kiracıya Karşı Tahliye Davası

İnal'ın köşesinde verdiği cevaba göre kirasını geciktiren kiracıların ilgili gayrimenkulden tahliyesi için Borçlar Kanunu'nun 299. ve devamı maddelerinde belirlenen yolun takibi gerekiyor. Buna göre yapılması gereken şey ise sözleşmeye aykırılık nedeniyle tahliye talepli dava açmaktır. Bu davanın açılacağı mahkeme ise gayrimenkulün bulunduğu yerdeki sulh hukuk mahkemesidir. Sulh Hukuk Mahkemesi kiranın zamanında ödenip ödenmediğine dair araştırmaları yaptıktan sonra tahliye kararı verebilir. Tahliye kararını alan ev sahibi ya da vekili ilamın icrası için İcra Müdürlüğünde takip açar.

Kiralananın Tahliyesi İçin İlamsız Takip Yolu da Tercih Edilebilir

Feride Hilal İmal'in yazısında kiralananın tahliyesi için işaret ettiği ikinci bir yol da ilamsız takiple tahliyenin istenmesidir. Kira tutarının ödenmemesi ya da kira süresinin dolması gerekçelerine dayanılarak bu takip yoluna başvurulabilir. Bu yol daha kısa sürede sonuç verdiği ve daha pratik olduğu için uygulamada tahliye davası açmaktan daha fazla tercih edilir.