Murat Kurum’dan dikey bahçe yorumu

Murat Kurum İstanbul'un dikey bahçelerinin CHP'li İBB tarafından kaldırılması ardından sosyal medyada dikey bahçe ve duvar bahçenin nasıl bahçeler olduğuna dair açıklamalar yaptı.

Murat Kurum, "Şehirlerimizde ekolojik, estetik, ekonomik dikey bahçe gibi çevre ve iklim dostu uygulamaların yaygınlaşmasını destekliyoruz." ifadesini kullandı.

Twitter Paylaşımında, "Şehirlerimizde ekolojik, estetik, ekonomik, dikey bahçe gibi çevre ve iklim dostu uygulamaların yaygınlaşmasını destekliyoruz." ifadesini kullanan Murat Kurum, şu bilgileri verdi: "Sera gazı emisyonunu azaltır. Habitat ve biyolojik çeşitliliğin korunmasına katkı verir. Üretim, ısınma ve trafik kaynaklı hava kirliliğini önler. Havadaki zehirli gazları, kiri ve tozu alır, temizlenmiş havayı ortama verir. Partikül filtresi ve kirli hava tamponu olur. Karbondioksiti azaltır, oksijeni artırır. Binalara giren elektromanyetik radyasyonu büyük oranda azaltır. Şehirlerde oluşan ısı adalarının olumsuz etkilerini azaltır. Gürültü kirliliğine bariyer olur. Rüzgara bağlı ısı kayıplarını azaltarak soğuğu kırar. Binalarda kaybolan sıcaklık miktarını azaltarak enerji tasarrufu sağlar. Sayısız ve alternatif tasarım imkanıyla bulunduğu bölgeye estetik verir, güzelleştirir. Kuşlar, kelebekler için ilave bir yaşam alanı oluşturur". dedi DİKEY BAHÇE NEDİR VE NASIL YAPILIR?   Dikey Bahçe, botanikçi Patrick Blanc’ın bitkilerin dikey yüzeylerde de yaşayabildiğini keşfetmesiyle hayatımıza giren ve şehir hayatına doğayı dahil etmenin yollarını arayan insanların ilgisi ile de yaygınlaşan bir bitki yetiştirme yöntemidir   Dikey Bahçelerin Faydaları DİKEY BAHÇE TÜM DÜNYADA YAYGINLAŞAN BİR METOT   Önceki Günlerde Prof. Dr. Birpınar da, iklim değişikliği, hava kirliliği gibi etkileri giderek artan küresel çevre sorunları ile karşı karşıya olduğumuzu, bu sorunların özellikle büyük şehirlerde yaşam kalitesini olumsuz etkilediğini ve hava kalitesini etkileyen kaynakların başında karayolu ulaşımının geldiğini ifade etti. Türk İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre trafiğe son 20 yılda ~3 kat artışla kayıtlı araç sayısı 23 milyona ulaştığını söyleyen Birpınar, "Üstelik her geçen gün yenileri eklenmeye devam ediyor. Bu araçların 4,2 milyonu İstanbul'da. İş veya gezi amaçlı ziyaretlerle Mega Şehre giren araç sayısı katlanıyor. Bu araçlar bir taraftan hava kirliliğine yol açarken, aynı zamanda da kişilerin huzur ve sükûnunu bozan gürültüye neden olurlar. Olumsuzları gidermek için birçok adım atılıyor. Tüm dünyada giderek yaygınlaşan metotlardan biri de dikey bahçeler" dedi.