Muvazaalı Satış Neden Yapılır?

Muvazaalı Satış en yalın tabir ile danışıklı dövüş anlamına gelir. Miras bırakan murisin, mirasından başkalarını kandırabilmek, başkalarının hak sahibi olmasını engellemek amacı ile yaptığı yanıltıcı satış işlemine muvazaalı satış adı verilir.

Muvazaa Türleri

Muvazaa mutlak muvazaa ve nispi muvazaa olarak ikiye ayrılır. Mutlak muvazaada taraflar aslında hiç yapmak istemedikleri bir işlemi yalnızca üçüncü kişileri kandırmak maksadı ile yapıyormuş gibi gösterir. Bu muvazaa türüne daha az rastlanır. Nispi muvazaada taraflar yapmak istedikleri işlemi gizleyebilmek için bir başka işlem gerçekleştirir. Nispi muvazaada aslında yapılmak istenen bağışlama işlemi iken bağışlama işlemini gizlemek maksadı ile satış işlemi yapılır. Nispi muvazaada üçüncü kişilerin ve diğer mirasçıların hakları engellenmeye çalışılır.

Muvazaalı Satış Neden Yapılır?

Nispi muvazaada hukukumuzda daha sık görülür. Muvazaalı satış yapılasının birçok sebebi vardır. Bu sebeplerden bazıları; Şeklinde sıralanabilir. Aile ilişkilerine ya da murisin psikolojik durumuna göre bu sebepler artırılabilir. https://www.youtube.com/watch?v=YPqjiXENFns

Muvazaalı Satış Sebebi İle Açılan Dava

Tapu iptal tescil davaları sık açılan davalardandır. Tapu iptal tescili murisin miras bırakan sıfatıyla yapmış olduğu bir satış işlemini muvazaa gerekçesiyle mutlak butlan hükümlerine tabii tutarak geçersiz saymaktır. Bazı durumlarda tapu iptal tescil davası açılamaz. Davya engel durumların olduğu halde açılması gereksiz yargılama masrafları ve vekalet ücretlerine neden olur. Bu sebeple davayı açmadan engel durumlardan birine tabii olunup olunmadığını öğrenmek gerekir. Davanın açılmasına engel olan istisnalara; Gibi durumlar örnek verilebilir. Bu engellerden birine sahip olunması durumunda dava açılması yalnızca dava açanın zararına olmaktadır.

Muvazaalı Satış Nasıl İptal Edilir?

Bu tescil işlemlerinin yolsuz tescil olarak kabul edilmesi ve geriye dönük olarak iptal edilmesi talebi ile muvazaalı satış iptal edilebilir. Dava yetkili mahkeme sıfatı ile taşınmazın bulunduğu yer mahkemesinde açılır. Hukuk muhakemeleri kanunundaki kural davanın davalının bulunduğu yerde açılması olsa da kesin yetki kuralı çerçevesinde muvazaalı satış iptali davası taşınmazın bulunduğu yerin aslı hukuk mahkemesinde açılır. Muvazaalı satış birden fazla taşınmazı ilgilendiriyor ise dava herhangi bir taşınmazın bulunduğu yerde açılabilir. Dava açılması gereken mahkeme asliye hukuk mahkemesidir. Başka bir mahkemeye dava açılması durumunda dava, görevsizlik nedeni ile reddedilecektir. Mirasçılar yalnızca kendi miras payları oranında tapu iptal tescil talebinde bulunabilir. Mirasçı taşınmazın tamamı yönünde tapu iptal tescil talebinde bulunursa diğer mirasçıların da davaya dahil edilmesi gerekli olur. Bu da oldukça sıkıntılı bir duruma neden olur.

Muvazaalı Satış İptali Miras Bırakan Ölmeden Yapılabilir Mi?

Mirasçının, murisin muvazaalı satış yaptığını bilmesi ve miras bırakan bu satışı iptal etmek istemesi sık karşılaşılan durumlarda bir tanesidir. Miras bırakan yaşarken muvazaalı satışın iptal edilmesi mümkün değildir. Ölüm gerçekleşmeden dava açma hakkı bulunmaz. Kişilerin iradesine göre satış işlemi yapılabilir.

Muvazaalı Satış İptali Davasını Açma Süresi Ne Kadardır?

Muvazaalı satış iptali davası ölüm gerçekleştikten sonra istenilen zaman açılabilir. Davanın açılabilmesi için hak düşürücü bir süre bulunmaz.