Oturulmayan Eve Aile Konutu Şerhi

Oturulmayan eve aile konutu şerhi kesinlikle konulamaz. Aile konutu aile bireyleri için hem maddi hem de manevi olarak oldukça önemlidir. Aile konutu çocuklar, eşler ve aile bireylerinin beraber yaşadıkları iyi ya da kötü günlerini geçirdikleri yerdir. Eşler aile konutu konusunda bazı zamanlarda anlaşamıyorlar. Bu durumlarda çiftler aile hakimine başvurarak bu sorunun çözülmesini talep edebilirler. Hakim öne sürülen gerekçeleri doğru bulursa aile konutuyla ilgili işlemlerin yapılmasına izin verecektir. Türk Medeni kanunu oturulmayan eve aile konutu şerhi hakkında düzenlemeler yapmıştır. Oturulmayan Eve Aile Konutu Şerhi Bu düzenlemeler şu şekildedir:

Aile Konutu Özellikleri Nelerdir?

Aile konutu sadece bir tanedir. Yılın belirli dönemlerinde aile bireyleri meslekleri, çocukların eğitimi ve sağlık sorunları nedeni ile farklı evlerde ikamet ediyorlarsa eğer bulundukları evler de aile konutu olarak sayılabilir. Ancak aile konutunun tek olması gerekir. Birden çok evin aile konutu olarak belirlenmesi mümkün olmamaktadır. Köy evi ve yazlık gibi ikincil sayılabilecek evler aile konutu olarak gösterilemez. Aile konutunun tapuda bağımsız olarak görünmesi şart değildir. Tapuda tarla, bahçe ve arsa gibi gözüken yerler varsa oralar aile konutu olarak kabul edilebilir. Devlet kararında taşınmazların aile konutu olarak görülebileceğine hükmetmiştir. Resmi olarak evli olmayan kişilerin yaşadıkları evin aile konutu olarak kabul edilmesi kesinlikle mümkün değildir. Bu yüzden sadece imam nikahı ile evli olan kişiler aile konutu talebinde bulunamazlar. Çiftlerin beraber yaşamaya bir müddet ara vermeleri halinde yaşadıkları ev aile konutu olma özelliğini kaybetmez. Ancak mülk sahibi olan eş evi devamlı olarak terk ediyorsa eğer söz konusu olan ev aile konutu olma özelliğini kaybedecektir.

Aile Konutu Kiralıksa Ne Yapılması Gerekir?

Ailenin ikamet edeceği ev için eşlerden herhangi birinin kira sözleşmesini imzalamasıyla kiracılık başlar. Kira sözleşmesini imzalamamış olan kişinin evin sahibine yazılı olarak evi aile konutu olarak kiraladığını bildirmesi gerekir. Başlayan kiracılık ilişkisini çiftlerden biri diğerinin izni ve muvafakati olmadan kendi başına sona erdiremez.

Aile Konutu Şerhi İçin Gerekli Evraklar

Evlilik devam ettiği müddetçe ya da çiftlerin rızası ile satışı yapılana kadar aile konutuna konulan şerh devam edecektir. Oturulmayan eve aile konutu şerhi koy-durulmasını talep eden eşin hazırlaması gereken bazı evraklar vardır. Hazırlayacağınız evraklarla beraber Tapu Sicil Müdürlüğüne bizzat başvuru yaparak aile konutu şerhi koydurabilirsiniz. Hazırlanması gereken evraklar şu şekildedir:

Aile Konutu Şerhi İçin Ücret Ödenmesi Gerekiyor Mu?

Aile konutu şerhinin tapu sicilinde olan kaydının silinmesi için herhangi bir harç veya ücret talep edilmemektedir.