34,0220$% 0
37,5571€% 0.06
2.753,97%0,05
4.556,00%-0,13
18.167,00%-0,19
9.573,85%-0,52
Plankote, eğer resmi olan evraklarda kullanılacaksa arazinin yer aldığı il, ilçe, köy, pafta numarası, ada ve parsel bilgileriyle beraber; arazide bulunan mevcut yol, bina, direk, çeşme gibi semboller ile tanımlanan nesnelerle beraber belirli aralıklarla arazinin mevcut kotlarının gösterilmesiyle mümkündür.
Plankote; yapının ya da yapılan inşa edileceği olan arazinin topografik durumuyla beraber bütün detayları kapsayan haritalara verilen bir isimdir. Bu harita mimari projenin yapımı öncesinde temin edilmesi gerekli olan belgeler arasında yer alıyor. Arazinin üzerindeki yapılaşma, bu haritalar da son derece dikkate alınarak yapılıyor. Peki, plankote nedir?
Plankote ölçümü adına iki çeşit ölçüm tekniği kullanılır. İlki Karelajlı Plankote Ölçümü olarak bilinir diğer yani ikincisi ile Trigonometril Plankote Ölçümü’dür. Karelajlı olan plankotede arazi, hassasiyet olan yapısına göre her 3-5 metrede bir şekilde çakılan kazıklarla kare ağına bölünmektedir. Daha sonra da bu kare ağında uygun olarak geometrik nivelman yapılmak suretiyle her kazığın mm hassasiyetine uygun şekilde kot değerleri hesaplanıyor.
Trigonometrik Plankote Ölçümü ise arazi yapısı içerisinde trigonometrik yükseklik kullanılıyor ve kutupsal koordinat ölçmelerdeki yöntemlerden yararlanılıyor. Kazıklar araziye ortalama olarak 3-5 metre aralıklarla çakılıyor ve kotları alınıyor. Alınan kotlar ölçümlere uygun şekilde ölçeklendiriliyor. Bu ölçüm tekniklerine mutlaka dikkat etmek gerekir.
Bir projenin yapılmasında ve uygulanmasında projenin yapılacağı arazinin topografik durumunun ölçülmesi işlemleridir. Bu ölçümler haritalarının yapımı için gereken ölçmelerle aynı olmakla beraber hassasiyet ve ölçüm tekniği açılarından farklılık gösteriyor. Plankote için yapılacak olan ölçmeler istenilen hassasiyete bağlı olmak üzere iki biçimde yapılıyor.
Trigonometrik yükseklik ya da kutupsal koordinat ölçme yöntemiyle yapılan plankote yönteminde 3-5m de bir olarak arazinin belirtilen yöntemlerle kotlarının alınmasıdır, hesaplanmasıdır ve uygun ölçekte çizimidir.
Bu yöntemde arazinin hassasiyetlerindeki kriterine uygun olarak her 3-5m de bir çakılan kazıklarla kare ağına bölünüyor. Ardından bu kare ağında geometrik nivelman yapılmak suretiyle her kazığın mm hassasiyetinde kot değerleri hızlıca hesaplanıyor. Plankote, projelere altlık teşkil etmenin amacıyla hazırlanmış, arazinin topografik durumuyla beraber bütün detayları kapsamakta olan haritalardır.
Bu arazinin belirli aralıklarla, sistematik bir biçimde kotların belirlenmesi için yapılan çalışma ve sonuç ürün olarak meydana gelmiş olan, kotlu ve ölçekli krokidir. Arazilerin yapısına göre belli aralıklarla ve eğimin değiştiği her bir noktada alımların yapılmasıyla oluşuyor. Peki, plankote ölçümleri neden yapılır ve önemi nedir?
Resmi evraklar adına kullanılacaklarsa arazinin yer aldığı il, ilçe, köy, pafta numarası, ada ya da parsel bilgileriyle beraber arazide yer alan mevcut yol, bina, direk, çeşme ve şev gibi sembollerle tanımlanan nesnelerle beraber belirli aralıklar ile arazinin mevcut kotları da gösteriliyor. İstenilen prezisyona uygun olarak yaklaşık 3-5 metrede bir de, detay noktası alınıyor. Ölçme işlemleri bilgisayara veri transferi mümkün total station ile birlikte yapılıyor.
Plankote istenilen projeye altlık olarak kullanılmak için hazırlanan ve yer alan sahanın topografik durumunu kapsamakta olan haritalardır. Bu sahanın belirlenmiş olan zamanlarda sistematik kot belirlenmesi amacıyla çalışmaların sonucunda ortaya çıkmış olan kotlu ve ölçekli krokidir. Arazinin yapısını çıkarmak adına belirli aralıklarla kot farkının ölçülmesi ile ortaya çıkıyor. Resmi evraklar adına kullanım durumu varsa arazinin bulunduğu;
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.