Reeskont Nedir, Ne İşe Yarar?

Reeskont bankacılık piyasasında sık sık kullanılan terimler arasında yer almaktadır. Kendine has bir tanımı, kullanım ve hesaplanma şekli bulunmamaktadır. İnsanların belirli bir kesiminin bu konu hakkında fazlaca bilgisi olurken bir diğer kesiminin bu konuda pek bilgisi olmamaktadır. Peki, reeskont nedir? Nerelerde ne şekilde kullanılır? Nasıl hesaplanır?

Reeskont Nedir?

Reeskont bankacılık tabiriyle ıskonto demektir. Basit anlatım şekliyle reeskont bir kişinin bankada bulunan çeklerini nakit paraya dönüştürmesi olayına denir. Bu olay için her bankanın kendine has kural ve prosedürleri bulunmaktadır. Bu işlem öncelikle bankada gerçekleştikten sonra Merkez Bankasında tekrar el değiştirerek gerçekleşmiş olur. Bu işlem Merkez Bankasına döviz getirisi sağlamaktadır.

Reeskont Kredisi Nedir?

Reeskont kredisi ise bankadan TL alan geriye döviz veren bir sistemdir. Bu kredinin gerçekleşebilmesi için Merkez Bankasının bir takım kuralları bulunmaktadır. Bu kurallar nelerdir; İşte Merkez Bankasının bu ve bunun gibi bir takım kuralları bulunmaktadır. Reeskont kredisi almak isteyenler bu işlemi kalkınma ve yatırım bankaları aracılığıyla gerçekleştirebilirler.

Reeskont Kredisi Ne İşe Yarar?

Reeskont işlemini gerçekleştirmek ne gibi bir önem taşır? Bu işlemi yapmazsak ne gibi sonuçlar doğurabilir? Vergi vermekten yükümlü olan kişiler genel olarak bu işlemi gerçekleştirir. Çünkü reeskont hesaplaması yaparak senetlerin vade tarihindeki faiz oranları tespit ediliyor. Bu faiz vergi hesaplaması yapılırken gelir ve gider olarak dikkate alınarak kullanılıyor. Reeskont işlemi gerçekleşmezse şayet vergi hususundaki ticari kazanç değerleri tespiti gerçekleşmemiş oluyor. Reeskont uygulaması yapılması zorunlu olan bir işlem değildir. Ancak yapılması durumunda bütün borç ve alacak senetleri üzerinde yapılması gerekmektedir. Yalnız bu durum bankalar ve sigorta şirketleri için bir seçenek değildir. Bu kurumların gerçekleştirmesi zorunludur. Reeskont hesaplanırken de dönemin KDV si veya borç tutarına dikkat edilmelidir.