Rızai Taksim Nedir? Nasıl Yapılır?

Rızai taksim ; Tapuda maliklerin kendi aralarında yaptıkları ve hangi malikin hangi bölgeyi kullanacağını beyan ettikleri resmi bir anlaşmadır. Bir gayrimenkulün hak sahipleri arasındaki paylaşımı (taksimi) mahkeme kararı sonucunda yapılıyorsa, bu kez “kazai taksim” söz konusu demektir. Rızai taksim anlaşmasının yapılabilmesi için tapu siciline kayıtlı bir taşınmazın varlığı, tüm pay sahiplerinin katılımı ve yapılan taksim neticesinde her pay sahibine taşınmazın bir bölümünün verilmesi gerekir. Ancak taksimde paylaşılan taşınmaz malların değerlerinin eşit olması şartı aranmaz. Arada bir fark olduğu düşünülüyorsa malikler bu farkı bir bedel ödeyerek denkleştirebilir. Ayrıca bu söz konusu bedelin peşinen ödenmesi de zorunlu değildir.  

Rızai Taksim Örneği

Taşınmaz üzerindeki tüm malikleri gösteren tapu hisseli tapu olarak düzenlenmektedir. Hisseli tapuda normal koşullarda elbirliği ya da paylı mülkiyet söz konusu olmaktadır. Paylı mülkiyette, maliklerin payları ayrılmış bir şekilde olmakla beraber elbirliği mülkiyetinin olması halinde malikler arasında  ayrılmış hisse bulunmamaktadır. Hisseli arazide paylı mülkiyete malik olan kimseler en azından kendi kullanacakları alan üzerinde daha raht hareket edebilmek adına, diğer maliklerle birlikte kendi aralarında rızai taksim sözleşmesi yapabilmektedirler. Rızai Taksim sözleşmesi fiili olarak paylaşım olmakla birlikte tapu sicilinde tescili yapılmadığı sürece hisseli tapu üzerinde herhangi bir etkisi bulunmamaktadır.

Rızai Taksim Yapılırken Hangi Belgeler Gerekir

 

Rızai taksim sözleşmesi Nedir?

Hisseli tapu sahiplerinin kendi aralarında birleşerek gayrimenkulün hangi bölgesinin kime ait olduğuna karar verdikleri sözleşmeye “rızai taksim sözleşmesi” deniliyor. Ancak gayrimenkul hissedarlarının kendi arasında yaptığı rızai taksim sözleşmesinin tapuya yansıyan herhangi bir özelliği bulunmuyor ve gayrimenkulün hisseli tapu senedi daha önceki hali ile kalmaya devam ediyor. Rızai taksim sözleşmesinin geçerliliği yazılı şekilde yapılmasına bağlı oluyor. Medeni Kanununa göre mirasçılar arasındaki taksim sözleşmesinin yazılı olmasını yeterliyken; taksimin geçerli ve tapu siciline tescili için, ilgili tapu sicil müdürlüğünde, ayrıca resmi senet düzenlenmesi gerekmiyor.

Hisseli Tapularda Rızai Taksim

Taşınmaz üzerindeki tüm malikleri gösteren tapu hisseli tapu olarak düzenlenmektedir. Hisseli tapuda normal koşullarda elbirliği ya da paylı mülkiyet söz konusu olmaktadır. Paylı mülkiyette, maliklerin payları ayrılmış bir şekilde olmakla beraber elbirliği mülkiyetinin olması halinde malikler arasında  ayrılmış hisse bulunmamaktadır. Hisseli arazide paylı mülkiyete malik olan kimseler en azından kendi kullanacakları alan üzerinde daha raht hareket edebilmek adına, diğer maliklerle birlikte kendi Hisse sahiplerinin kendi aralarında yaptıkları fiili paylaşım olan rızai taksim sözleşmesinde her hissedarın eşit pay alması gibi bir zorunluluk bulunmamakla birlikte, maliklerin anlaşmaları halinde daha az pay alan hissedara denkleştirme bedeli ödenerek sözleşme kurma yoluna da gidilebilmektedir. Rızai Taksim sözleşmesinin yazılı olarak yapılması bir şekil şartıdır. Geçerli bir rızai taksim sözleşmesi kurulabilmesi için hissedarların aralarında anlaşmış oldukları paylaşımın tüm detayları ile açık kimlik bilgilerinin sözleşmede yer alması gerekmektedir. aralarında rızai taksim sözleşmesi yapabilmektdirler. Rızai Taksim sözleşmesi fiili olarak paylaşım olmakla birlikte tapu sicilinde tescili yapılmadığı sürece hisseli tapu üzerinde herhangi bir etkisi bulunmamaktadır.

Rızai taksim harcı

Harçlar Kanunu’na göre gayrimenkullerin devir ve intisapları tapu harcına tabidir. Paylı mülkiyetin konusu olan tapularda rızai taksim yapılması durumunda da tapu harcı ödenir. Tapu harcı bedeli belediye tarafından belirlenmiş olan emlak vergisine esas teşkil eden değer üzerinden hesaplanır. Rızai taksim sözleşmesisinin geçerliliği yazılı şekilde yapılmasına bağlı oluyor. Medeni Kanununa göre mirasçılar arasındaki taksim sözleşmesinin yazılı olmasını yeterliyken; taksimin geçerli ve tapu siciline tescili için, ilgili tapu sicil müdürlüğünde, ayrıca resmi senet düzenlenmesi gerekmiyor. Rızai taksim sözleşmesi örneği BİR TARAFTAN : ........... (Ad-Soyad, Vergi Numarası:........) DİĞER TARAFTAN : ........... (Ad-Soyad, Vergi Numarası:........) Aşağıdaki hususlarda anlaşmışlardır. Bu resmi senedin arka sayfasının özel sütunlarında her türlü nitelikleri yazılı, .... Köyü/Mahallesi ..... ada, .... parsel... Miras taksim sözleşmesine tüm mirasçıların katılmaları geçerlilik şartıdır ve sözleşme terekenin tamamını kapsamalıdır. Terekedeki bir kısım malların paylaştırılması halinde, sözleşme Miras Taksim Sözleşmesi sayılmaz. Taksimde sadece terekenin aktifinin paylaştırılması yeterli değildir, terekenin borçlarının da mirasçılar arasında paylaştırılması yapılmalıdır. Miras Taksim Sözleşmesinde, küçükler velileri tarafından temsil edilir. Ancak Taksim Sözleşmesine küçüklerle birlikte veliler de katılıyorsa, ikisi arasında menfaat çalışması bulunduğu varsayılacağından küçük çocuğa kayyım tayin ettirilmesi gerekir.