Vefa hakkı (Geri alım) nedir ?

Bir gayrimenkulü satın alma hakkının öncelikli olarak eski sahibine verilmesine vefa hakkı denir. Geri alım hakkı olarak da bilinen bu uygulamayla, taşınmazın eski sahibinin, gayrimenkulü tekrar satın alma olasılığı saklı tutulmaktadır. Bu uygulamayı genellikle, banka kredisini ödemekte zorlanan kişiler isteyebilir. Banka kredisini ödemekte zorluk yaşayan kişiler vefa hakkının kurulmasını talep edebilmektedir. Banka ise borçların ödenmemesi durumunda ipotek edilen gayrimenkulü borca karşılık devralır. Bankanın bu gayrimenkulü tekrar satmak istemesi durumunda vefa hakkı kullanan eski sahibi, gayrimenkulü satın alabilir. Borca karşılık teminat durumunun yanı sıra istenildiği zaman taraflar arasında da vefa hakkı kurulabilir.

Geri Alım Hakkı Nasıl Kullanılır?

Bir taşınmazın gayrimenkulün satışa çıkarıldığı zaman eski maliki, öncelikli olarak satın alma hakkına sahip olmaktadır. Geri alım hakkı kullanılması; taşınmazın yeni sahibinin, kullanım haklarını sınırlamadığı gibi, taşınmazı kullanabilmekte ya da kiralayarak gelirlerinden yararlanabilmektedir.

Geri alım hakkı geçerlilik süresi kaç yıldır?

10 yıldır. Eğer satışın üzerinden 10 yıl geçmişse, bu hak geçersiz sayılır. Sözleşmede aksi belirtilmediği sürece, geri alım hakkı başkasına devredilemediği gibi, ancak miras yoluyla devir işlemleri gerçekleştirilmektedir. https://www.youtube.com/watch?v=yMFF8UJR2do

Vefa hakkı şerhi için istenen belgeler;

 Vefa hakkı terkini

Sürenin dolması halinde veya sicile şerhinden itibaren 10 yıl geçmesi halinde malikin talebi ile ya da hak sahibin zaman söz konusu olmaksızın her durumdaki talebi ile, maktu terkin harcı tahsil ediliyor. Geri alım hakkının kullanılmasıyla malik adına tescilde ve kamulaştırma veya mahkeme kararı gereği terkinde ayrıca terkin harcı alınmıyor.

Vefa hakkı masrafları nedir?

Geri alım hakkının tapuda ya da noterde düzenlenmesine göre ödenecek tutar değişmektedir. Gayrimenkul satış işlemi sırasında vefa hakkı kurulursa tapu devir harcı dışında başka bir harç ödenmez. Ancak binde 7.5 oranında damga vergisi ödenir. Eğer satıştan sonra noterde vefa sözleşmesi yapılacaksa binde 5.94 oranında tapu harcı tahsil edilir.

Örnek Geri Alım Hakkı Sözleşmesi