Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı ile Bingöl, Bursa, Elazığ, Eskişehir, Kastamonu, Kocaeli, Konya, Kütahya, Manisa, Muğla, Sinop, Tokat ve Zonguldak illerindeki bazı alanlar orman sınırları dışına çıkarıldı. Karar, Türkiye genelinde ormanlık alanların planlı kullanımını ve yeniden ormanlaştırma süreçlerini içeren önemli bir adımı temsil ediyor.

Devlet En Az İki Katını Geri Verecek

Karara göre, orman sınırları dışına çıkarılan alanların en az iki katı kadar alan, Hazine’ye veya devletin hüküm ve tasarrufu altında bulunan taşınmazlardan seçilerek Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı (Milli Emlak Genel Müdürlüğü) tarafından Orman Genel Müdürlüğü’ne tahsis edilecek. Bu adım, yeni orman alanları oluşturularak çevresel dengeyi koruma amacı taşıyor.

Orman Sınırı Dışına Çıkarılan İller

Orman sınırlarının yeniden düzenlendiği iller şunlardır:

Amaç: Planlı Gelişim ve Yeşil Dengeyi Korumak

Bu uygulama, bir yandan şehirleşme, altyapı, sanayi veya turizm yatırımları için ihtiyaç duyulan alanların açılmasına imkân tanırken, diğer yandan çevre dengesinin korunması adına iki kat alanın yeniden ormanlaştırılmasını zorunlu kılıyor.

Uzmanlara göre, bu tür işlemler “net sıfır orman kaybı” hedefiyle yapılmalı ve süreçler şeffaf biçimde yürütülmeli. Böylece hem kalkınma projeleri desteklenir hem de doğa ile uyumlu kentleşme sağlanmış olur.