İfraz nedir? nasıl yapılır?

İfraz nedir? nasıl yapılır? gibi soruları yazımızda bulabilirsiniz. Tapuda tek parsel şeklinde bulunan gayrimenkullerin birden fazla parsellere ayrılmasına ifraz işlemi denir. Gayrimenkulün bir sahibi varken yapılan bölünme ve satış gibi durumlarda tapu kütüğünde yapılan değişiklikler olarak biliniyor.

İfraz işlemi nasıl yapılır?

İfraz işlemlerine başlanılması için ilk olarak ifraz harcı ödenmeli, gerekli belgelerle ve gayrimenkulün ait olduğu belediyeye başvurulması gerekiyor. İfraz harcı parselin ifraz olmadan önceki değer üzerinden hesaplanarak yapılır. İfraz işleminde gösterilen gayrimenkulün bedeli belediye tarafından bildiren emlak bedelinden az olmaması gerekiyor. Ayrıca ifraz olacak gayrimenkulün üzerinde rehin, şerh veya irtifak hakkı olmaması gerekiyor. İfraz işlemleri için birtakım belgelere ihtiyaç duyuluyor. Bu belgeler şunlardır.

İfraz İşlem Süreci

Tapu işlemlerinde yapılan diğer işlemlerde olduğu gibi ifraz işleminde de belirli usul ve kanunlar vardır. İfraz edilecek arsa öncelik olarak hangi konumda olduğu tespit edilmesi gerekiyor. Belediye ve mücavir sınırları içerisinde kalan arazilerin ifraz işlemi için Belediye Encümenine başvuru yapılması gerekiyor. Eğer ifraz edilecek arsa belediye ve mücavir alan sınırları dışında kalıyor ise başvuru İl İdare Kuruluna yapılması gerekiyor. İfraz işlemlerinde işlemlerin bitmesi yaklaşık olarak 30 günü buluyor. 30 gün içinde yapılan incelemeler sonunda duyurular yapılıyor. Kabul edilmesi durumunda 15 gün içinde ifraz için tapu sicil müdürlüğüne başvurulması gerekiyor. https://www.youtube.com/watch?v=7eQLNMyiMRU

İfraz İşleminin İptali Nasıl Yapılır?

Belediye Encümen kararı veya İl İdare Kurulunun vermiş olduğu kararlar sonucunda bağımsız bölümler ifraz yoluyla ayrılabiliyor. İfraz işlemi belediye kendi imar kanuna göre yapıyor. Belediye tarafından yapılan ifraz işlemleri iptal için mahkeme yolu açıktır. Arsa sahibi belediyenin yapmış olduğu ifraz işlemlerinde herhangi bir olumsuz durum var ise iflas işlemin iptali davası ile iptal davası açabilir.

Tevhid İşlemi Nedir?

Tapu tescil işlemlerinde ifraz ayrılma anlamında kullanırken tevhid ise birleştirme anlamı taşıyor. Tevhid işleminde birbirine yakın olan ve bitişik olan birden fazla arsanın birleştirilmesi söz konusudur. Tabu tescil kayıtlarında birbirine yakın bölümler birleştiriliyorsa bu işleme tevhit işlemi diyoruz. Parçalı şekilde bulunan arsaların tek bir tapu şeklinde birleştirilmesine tevhid işlemi olarak ifade edilir. Tapuya sadece bir arazi parçası halinde kaydedilmiş olan taşınmazların, birden çok arazi parçası biçiminde bölünmesi, ifraz işlemi nedir sorusunun cevabıdır. Taşınmazın bir maliki varken tecezzi edilmesi veya bir kısmının elden çıkarılması benzeri hususlarda gerçekleştirilen tapu sicilindeki değişikliklerdir.

İfraz İşlemi Nasıl Gerçekleştirilir?

Nasıl yapılır? Bu işlem için öncelikle ifraz masrafı ödenmeli ve lazım olan dokümanlarla bahis mevzusu taşınmazın bağlı olduğu belediye dairesine müracaat edilmesi gerekir. İfraz masrafı hesabı yer bölümünün ifraz edilmeden evvelki değeri üstünden gerçekleştirilir. İfraz işleminin gerçekleştirildiği taşınmazların alakalı belediye dairesi tarafından ilan edilen gayrimenkul bildiri ederinden düşük olmaması gerekir. Binaenaleyh resmen bildirilecek ederleri üstünden binde 9,9 nispetinde tapu ifraz masrafı toplanıyor. Bununla beraber, ifraz muamelâtına mevzu olan taşınmazların üstünde ipotek, başkasının taşınmaz malından belirli bir yolda yararlanma hakkı ya da açımlama olmaması gerekir. (Hak malikleri tarafından temin edilmelidir) İfraz işlemi için lüzumlu dokümanlar:

İfraz İşlem Vetiresi

Tapu işlemlerinin ayrı ayrı hepsinde olduğu gibi ifraz işlemi esnasında da belli başlı metot ve yasalar izlenmelidir. Evvela ifraz edilmek istenen toprak sahasının nerede bulunduğuna bakılmalıdır. Mücavir alan ve belediye hudutları dâhilinde kalması durumunda mukteza müracaat işlemi belediye alt kuruluna yapılır. Toprak sahasının mücavir ve belediye hudutları haricinde kalması durumunda mukteza müracaat şehir yönetim heyetine yapılmalıdır. İşlem müddeti takribi otuz günü bulur. Sabık otuz gün içerisinde yapılan tetkikler nihayetinde ilan biçiminde duyuru yapılır. Onaylanması durumunda 15 gün içerisinde bayındırlık tasarısı tapu kütük yönetmenliğine takdim edilmelidir. Tapu kütük yönetmenliği ise bayındırlık tasarısıyla alakalı olarak kütüğe geçirme işlemini en geç 30 gün içerisinde yapmak mecburiyetindedir. İşlemin yapılma vetiresi belediyeler tarafından izlenir. Belediyelerin belirlemiş olduğu vasıta kuruluşlar yardımıyla da ifraz işleminin gerçekleştirilmesi muhtemel olur. İşlemin izlemi esnasında evleviyet mühendisler eliyle hazırlanan ön çizimli bildirgenin kadastro yönetmenliklerine aktarılması gerekir. Kadastro müdürlüğünce lüzumlu tetkikler yapılmaktadır. Muahhar merhalede ise belediye alt kurulu ve şehir yönetim heyeti ilgilenir. Belge, bu iki kuruluşun tasdik etmesiyle beraber kadastro müdürlüğünce tapu kütük yönetmenliğine aktarılır. En son şehir tapu kütük yönetmenliğinde neticelenir ve buradan verilen tasdikle yeni bayındırlık tasarısı kabul edilir. İşlemin yapılması adına gereken evrakların da bir araya getirilmesi mühimdir. Ön çizimli bildirge birinci sırada bulunurken gayrimenkulle alakalı olarak belediye alt kurul hükmü da mecburi belgelerin arasına ilave edilmesi gerekli olan mühim evraklardan biridir. Mal maliklerinin kimlik kartları, pasaportları da ilave edilmesi gerekli olan evraklar içerisindedir. Kendilerinin başvuru yapmamaları durumunda yapan bireye verilen bir kimsenin vekil olduğunu bildiren noterlikçe onaylanmış belgenin de evraklar içerisinde olması şarttır. İkişer adet fotoğraf da nihai olarak evraklar içerisinde bulunması gerekli olan belgelerdendir. https://www.youtube.com/watch?v=linKeuCwwy8

İfraz İşleminin Feshi Nasıl Yapılır?

Belediye alt kurul hükmünün verilmesi durumunda serbest kısımlar ifraz yoluyla ayrılabiliyor. Belediyeler söz konusu ifraz işlemini şahsi imar tasarıları muhtevasında da yapabiliyor. Belediye tarafından gerçekleştirilen ifraz işlemleri, ifraz işleminin feshi davasıyla feshedilebiliyor. İfraz ayırmak manasında kullanılan bir işlem olan tevhid işlemi ise bir tür kombinasyon işlemidir. Birbirine bitişik veya yakın olan birden çok arsanın kombine edilmesidir. Tapu kütük kayıtlarına geçilmesi vetiresinde gerçekleştirilen işleme verilmiş olan isimdir.

İFRAZLI NE DEMEK?