Kadastro Kimler Tarafından Yapılır?

Kadastro Kimler Tarafından Yapılır? Kadastro, ülkemizde bulunan bütün arazi ve arsa mülklerin sınırın ve değerinden devlet tarafından saptanmasıyla planlanması anlamına gelmektedir. Bu doğrultuda kadastrodan kısaca bahsedecek olursak bir bölgede yer alan arsaların devlet tarafından kayıt altına alınması demektedir. Devlet arsaların ve arazilerin niteliğini, büyüklüğünü ve değerini belirleyerek hukuki olarak kayıtlarını tutmaktadır. Böylelikle herhangi bir tapu alım ya da satım işlemleri gerçekleştirirken tapu kadastro tarafından bütün bilgilerin gün yüzüne çıkması ön görülmektedir. Kadastro kanunu kapsamında taşınmaz malların harita üzerinde belirlenmesi ve bu taşınmazların üzerinde bulunan hakların tespit edilmesi işlemlerine kadastro adı verilmektedir.

Kadastro Ne İşe Yarar?  Kadastronun Amacı Nedir?

Günümüzde pek çok birey tarafından kadastro ne işe yarar? Sorusu sık sık gündemimizde bulunmaktadır. Kadastro devlet tarafından taşınmazların kayıt altına alınması anlamına gelmektedir. Kadastro tarafından kayıt altına alınan taşınmazlar belli dönemler de vergi ödemelerini gerçekleştirmesi gerekmektedir. Belli dönemler de yapılan emlak vergi ödemeleri toprak değerine göre belirlenmektedir. Böylelikle kadastro toprak değerini de kayıt altına almasıyla beraber ödenmesi ön görülen emlak vergisi belirlenmektedir. Kadastro ne işe yarar? Sorusunun en ideal cevapları arasında mülkiyet hakkının korunması bulunmaktadır. Mülkiyet hakkınızın korunması ve bu doğrultu da toprak boyutu ve sınırlarınızı kadastroya bildirerek hak sahibi olabilmektesiniz. Aynı zamanda unutulmamalıdır ki imar planlaması ve kırsal kalkınma işlemleri de kadastro tarafından gerçekleştirilmektedir. Böylelikle kesinlikle taşınmaz mülklerinizi kadastroya bildirerek hak sahibi olma özgürlüğüne sahip olabilirsiniz. Kadastronun amacı mal mülkiyetinizin tespit edilmesi sağlanarak devlet güvencesi adı altında kayıt altına alınmayı sağlamaktadır. Böylelikle herhangi bir alım satım işlemi gerçekleşmesi durumunda kayıt altında bulunan mal mülkiyetiniz doğrultusun da işlemlerinizi gerçekleştirebileceksiniz.

Kadastro Kimler Tarafından Yapılır?

Tapu sicilinizi oluşturmak için kadastroya başvurmanız gerekmektedir. Taşınmaz mal mülkiyetinizin tespit edilmesi ve hak sahibi olabilmeniz için tapunuzun olması gerekmektedir. Taşınmaz mal mülkiyetinin devlet güvencesi adı altında kayıt altına alınarak mülkünüzün değerini kadastro tarafından belirleyebilirsiniz. Kadastro hizmetleri kadastro müdürlükleri tarafından devlet memuru olarak görev yapan kadastro teknisyenlerince yapılmaktadır. Aynı zamanda mal mülkünü kadastrosu yapılan çalışma alanı içerisinde yer alan köy derneği ya da belediye meclisince seçilmesi ön görülen 3 bilirkişi ve muhtardan oluşan ekip tarafınca yapılması ön görülmektedir. https://www.youtube.com/watch?v=9JZAK3roLBA

Tapu Sorguluma İşlemleri Nasıl Yapılır?

Üzerine tapu olup olmadığına dair sorgulama yapmak isteyen bireyler artık e devlet aracılığı ile kolay bir şekilde işlemlerini gerçekleştirebilmektedir. Tapu Kadastro Müdürlüğü e devlet aracılığı ile T.C. kimlik numaranızı girerek işlemlerinizi gerçekleştirmeniz için hizmetlerini sunmaktadır. Böylelikle giriş işlemlerinizi gerçekleştirerek vergi borçlarınızı ve tapu sorgulama işlemleriniz gibi pek çok sorgulama işlemlerinizi e devlet üzerinden gerçekleştirebilirsiniz.  E Devlet kaydı bulunmayan bireyler PTT aracılığı ile kayıt işlemlerini gerçekleştirebilmektedir.