34,0220$% 0
37,5571€% 0.06
2.753,97%0,05
4.556,00%-0,13
18.167,00%-0,19
9.573,85%-0,52
Türkiye Cumhuriyeti sınırları içerisinde gayrimenkul sahibi olan kişiler, 1986 yılında başlayan ve günümüze kadar gelen emlak vergisini ödemekle yükümlü bulunuyor. Bu vergiler, her sene düzenli olarak belediyeler tarafından tahsil ediliyor. Düzenli ödenmediği takdirde ise 1,6 faiz oranı ile faiz uygulanıyor. Emlak vergisi, ister tek taksit ister iki taksit ile ödenebiliyor. Bazı kişiler, bazı durumlarda emlak vergisinden muaf tutulabiliyor. Aslında yaygın olarak kullanılan ve bilinenin aksine vergiden muafiyet kavramı pek doğru bir kullanım değildir. Bunun yerine emlak vergisinde %100 indirim uygulama kavramı, daha doğru bir kullanım olmakla birlikte pek sık kullanılmadığı için muafiyet kavramı kullanılarak, şartlar aşağıda açıklanmıştır. Peki, emlak vergisinden hangi şartlarda muaf olunur?
Aşağıda sayılan kişiler, emlak vergisinden hangi şartlarda muaf olunur? Sorusunun kısaca yanıtı niteliğinde bulunuyor.
Sınıflarından herhangi birine giren kişiler emlak vergisinden muaf tutuluyor. Bu muafiyet aşağıda verilen bazı özel şartlar dahilinde veya haricinde değişebiliyor.
Emlak vergisi muafiyetinden yararlanma şartı olarak karşımıza; Türkiye Cumhuriyeti sınırları içerisinde brüt genişliği 200 metrekareyi geçmeyen sadece bir adet taşınamaz, konut sahibi olma şartı çıkıyor. Bu genel şartı yerine getiren ve yukarıda listeye dahil olan kişiler emlak vergisinden muaf tutuluyor.
Belirtilen kişiler listesine dahil olup birden fazla konut sahibi olanlar, emlak vergisi muafiyetinden yararlanamıyor. Buna ek olarak sahip oldukları her konut için ayrı ayrı emlak vergisi ödemesi gerekiyor.
Tüm bunların dışında unutulmaması gereken diğer bir husus ise; emlak vergisi muafiyetinin sadece konutlar için geçerli olduğudur. Yani herhangi bir iş yeri veya yazlık evi bulunan kişiler, emlak vergisini vermekle mükellef bulunuyor.
Daha önce bahsedilen genel şartlar dışında emeklilerin emlak vergi muafiyeti için özel şartlar bulunuyor.
Sosyal güvenlik kurumları tarafından emekli, malûliyet, dul, yetim ve ölüm aylığı alan emeklilerin vergiden muaf olabilmesi için; başka herhangi bir gelir kaynağına sahip olmaması gerekiyor. Yani kira, ticaret, başka meslek vb. gelir kaynağı bulunan bir emekli, emlak vergisi muafiyetinden yararlanamıyor.
Yukarıdaki şartları sağlayan emekli kişi, kendi adına kayıtlı olan (sadece bir ev olmak şartıyla) evi kiraya verip başka bir eve kiraya çıkarsa yine emlak vergisinden muaf sayılıyor. Dikkat edilmesi gereken husus ise kirada oturduğu evin sözleşmesinin kendi adına olmasıdır.
Bu iki emekli kişinin de kendi adlarına tapulu evleri varsa ve bu evlerden birinde ikamet edip diğerini kiraya veriyorlarsa, sadece oturulan ev için vergi muafiyeti uygulanır. Diğer evin vergisini vermekle mükellef olurlar.
İki evinde emlak vergisinden muaf olabilmesi için; yine eşlerden her biri adına birer ev tapusu olması ve bu evlerden birinde oturulup diğer evden herhangi bir gelir elde etmemeleri durumunda iki ev için de emlak vergisinden muafiyet uygulanıyor.
Yurtdışında herhangi bir kurumdan emekli olmuş bir kişi, diğer muafiyet şartlarına uygun ise emlak vergi muafiyetinden yararlanabiliyor. Bunun nedeni ise kanunda geçen: ‘Kanun ile kurulmuş, sosyal güvenlik kurumu’ ibaresidir. Yani Türk kanunlarınca kurulmadığı için muafiyete herhangi bir engel teşkil etmiyor.
Daha önce yetkili kurum ve kuruluşlara teslim edilmesi gereken belgelerin zamanından geç teslim edilmiş olması, emlak vergi muafiyetine engel bir durum değildir. Vergi mükellefi kişi gerekli belgeleri daha sonra yetkili kurum ve kuruluşlara götürdüğünde, zaman aşımı gibi unsurlar dikkate alınarak muafiyet işlemleri yapılıyor.
Engelli bir kişinin; herhangi bir ek geliri olması, adına kayıtlı dükkan, işyeri, arsa, arazi bulunması, emlak vergisinden muaf olması için herhangi bir engel teşkil etmiyor. Unutulmaması gereken husus; o kişinin adına brüt 200 metrekareden küçük sadece bir ev bulunmasıdır.
Türkiye Cumhuriyeti devleti tarafından, engelli bir bireyin ek bir gelirinin olması muafiyet dışı bir durum sayılmadığından, engelli birey adına tapulu evi kiraya verip yakınlarının yanında otursa da, kiraya verdiği evden emlak vergisi alınmıyor.
Bu kişilerin herhangi bir geliri (konut, dükkan, ek iş, arsa, arazi geliri) zaten bulunmadığından ayrı özel bir şart aranmıyor. Yani brüt 200 metrekareden küçük ve tek bir tane olan evleri için emlak vergisinden muaf oluyorlar.
Geliri olmayan kişinin; eşinin veya çocuğunun herhangi bir gelirinin olması emlak vergi muafiyeti için herhangi bir engel teşkil etmemekle beraber unutulmaması gereken husus, genel şartları sağlıyor olmasıdır. Genel şartlara da uyuyorsa vergiden muaf tutulurlar.
65 yaş ve üstü maaşı, 65 yaşında veya 65 yaşının üstünde olan ve herhangi bir geliri bulunmayanların aldığı maaş türü olarak biliniyor. Bu maaşı alan kişilerin, kendilerine ait herhangi bir geliri olmadığı için bu maaşı aldığından, geliri olmayan kişiler gibi tek ve brüt 200 metrekareden küçük konutları İçin emlak vergisinden muaf sınıfta bulunuyorlar.
Bu kişilerin tek gelir kaynağı aldıkları nafakadır. Bu kişiler de herhangi bir geliri olmayanlar veya 65 yaş üstü maaşı alanlar gibi tek ve brüt 200 metrekareden küçük evleri için emlak vergisinden muaf tutulurlar. Yukarıda listenen ve madde madde açıklanan özel veya genel şartlara uyan kişiler, emlak vergisinden muaf (%100 indirim) sayılıyorlar.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.