Veraset Beyannamesi Ne zaman verilir?

Veraset beyannamesi ne zaman verilir? Sorusunun cevabını vereceğiz. İnsan hayatında en büyük acı bir yakınını kaybetmesidir. Fakat bu büyük acıyı kenara bırakıp hayatına devam etmek zorundadır. Çünkü malların devri, mirasın paylaşımı gibi devir işlemlerinin bir an önce yapılması gerekir. Öncelik olarak varislerin mirası kabul veya reddi için karar vermeleri gerekir. Eğer mirasın reddi söz konusu ise 3 ay içerisinde medeni kanunca mirasın reddi davası açılmalıdır. Kabulü durumunda ise veraset beyannamesi ile ilgili işlemler yapılmalıdır. Bu durumda insanların akıllarına? Veraset beyannamesi nedir?  Sorusu akla geliyor. Medeni kanuna göre veraset ölüm, gaiplik durumunda ortaya çıkar. Kişinin ölmesi durumunda mallar, borçlar, haklar mirasçılara geçer. Mirasçılık sadece miras bırakanın iradesinde değil, kanuna da dayanmaktadır. Gaiplik kararı, kişi ölüm tehlikesi içerisinde kaybolmuş ise 1 yıl, eğer kendisinden haber alınamama durumunda ise 5 yılsonunda yetkili merciler tarafından verilir. Türkiye de yaşayan bir kişinin malları değerine intikali veraset ve intikal vergisi kapsamındadır.

Veraset Beyannamesi Ne zaman verilir?

Veraset ve intikal vergisi vefat edenin ikameti bulunduğu yerdeki vergi dairesine verilir. Eğer vefat eden kişinin ikametgâhı yabancı memleketteyse Türkiye deki son ikametgâhının bulunduğu vergi dairesine verilir. Veraset ve intikal vergisi beyannamesinin verilme süresi ölümün gerçekleştiği yer veya varislerin ikametgâhlarının bulunduğu yere göre farklılık göstermektedir. Buna göre;

Veraset Beyannamesi İçin Vergi Dairesi Tarafından İstenilen Belgeler Nelerdir?

Bu belgeler vergi dairesinden istenilen belgelerdir.

Beyannamenin Doldurulması Ve Ödeme Zamanı

Veraset ve intikal vergisi beyannamesi tüm varisler tarafından imzalandıktan sonra evraklar eklenip süre içerisinde varislerden biri tarafından ilgili vergi dairesine verilir. Beyanname doldurulurken her bir varis için hissesine düşen payın kişiye düşen miras hisselerinin tutarı aşması durumunda vergi doğacağı unutulmamalıdır. Vefat eden kişinin vergi borçları ve diğer borçları indirilir. Ayrıca cenazesine ait defin işlemleri de indirim konusu olabilir. Bu konulara dikkat edilerek doldurulan beyanname vergi dairesine verilir ve tahakkuk ettirilir. Vergi borcu olması durumunda her yıl mayıs ve kasım aylarında üç yılda altı eşit taksitle ödeme yapılır. Varislerde tahakkuk eden vergilerin tamamını ödemedikleri için intikal eden mallar üzerinde devir, satış gibi işlemler yapamazlar.

Veraset Beyannamesinin Gelir Vergisi Ve Katma Değer Vergisi Üzerinden Yapılacaklar Nelerdir?

Vefat eden kişinin gelir mükellefi olması durumunda dört ay içerisinde ölüm olayı vergi dairesine bildirilmesi gerekmektedir. Bu bildirimi varislerden biri yapabilir. Sonra varisler vefat eden kişinin faaliyetlerini devam edip etmeyeceklerine karar vermeleri gerekir. Varisler ölen kişinin adına Gelir Vergisi Beyannamesi vermelidirler. Katma değer vergisi ise vefat edenin vefat tarihini kapsayan dönemin beyanname süresi vergi usul kanununa göre üç ay uzayacaktır. Bununla ilgili tüm bilgilere veraset beyannamesi, kira gelir vergisi beyannamesi, bankadan ev alımı gibi tüm bilgilere emlak nabzı sitesinden ulaşabilirsiniz. Site oldukça güvenilir ve kalitelidir. Ayrıca emlak projelerine ve ekonomiye aklınıza gelebilecek birçok şeye siteden ulaşabilirsiniz.