Vergi Borcu Ödenmezse Ne Olur?

Vergi borcuna tabii olan kişiler zaman içerisinde borçlarını ödeyemez hale gelebilir. Bu tür durumlarda birçok kişinin korktuğu durumlar bulunmaktadır. Peki vergi borcu ödenmezse ne olur tarzı soruların cevaplarını kısa bir şekilde incelemek gerekirse; İşlemler hemen yapılmaz adım adım başlanır. Öncelikle kişi ya da kurumlara emir gönderilir ve vergi borcunun ödenmesi talep edilir. Bu talebe karşın eğer hala vergi borcu ödenmiyorsa bu durumda haciz gönderilir. Yani vergi borcu ödenmezse haciz gönderilir mi sorusunun cevabı evettir. Fakat hiçbir şekilde bir kişi vergi borcu ödemediği için hapis cezası almaz. Bu tür borçlar için kişinin özlük haklarına ihlalde bulunulmaz. Bu sebeple vergi borcunun boyutu ne olursa olsun kişinin hapislik bir durumu olmayacaktır. Fakat bu hapis durumunun tabii ki istisnası da vardır. Burada kişi ya da kurumun maddi gücü yeterli olmadığı için vergi borcunu ödemezse hapis cezasına çarptırılmayacağını söylemek mümkündür. Fakat eğer sahtekarlık yapılırsa bu tür durumlarda hapis cezası da gündeme gelebilir. Vergi borcu şu tür durumlarda usulsüzlük yapılmış kabul edilir. Bunları incelemek gerekirse;   Bunların yanı sıra; Vergi Borcu Ödenmezse ne olur video anlatımı https://www.youtube.com/watch?v=0UbbZ8Y2M2A  

 Yapılandırılan Vergi Borcu Ödenmezse Ne Olur?

Vergi borcu ödenmediği takdirde faiz binecek ve kişinin ödemesi çok daha zor bir hal almaya başlayacaktır. Bu sebeple vergi borcunu yapılandırma yoluna gitmek mümkündür. Bunun için kişilerin ilgili kurumlara yapılandırmadan yararlanmak istediklerini belirtmesi yeterli olacaktır. Böylece vergi borcu taksitlendirilecek ve birden ödemekte zorlanan kişiler bu şekilde vergi borcunu ödeyerek aynı zamanda faiz yükünden de kurtulmuş olacaklardır. Fakat yapılandırılmasına rağmen vergi borcunu hala ödemeyen birçok kişi ve kurum bulunmaktadır. Bu tür durumlarda yapılandırılan vergi borcu ödenmezse ne olur tarzı sorular da akla gelmektedir. Bu sorunun cevabını incelemek gerekirse;
  1. Kanunlar bu konuda oldukça hassastır. Yapılandırmaya uymayan kişi ve kurumlar yapılandırma hakkını tamamen kaybetmiş olacaklardır. Eğer bir takvim yılında 2'den fazla taksit zamanında ödenmez ya da eksik bir şekilde ödenirse yapılandırmadan yararlanma şansını kaybetmiş olacaktır.
  2. Yine süresinde ödenmeyen ya da ödense dahi eksik bir şekilde ödenen taksit izleyen ayın sonuna kadar, geç ödeme zammıyla birlikte ödenmemesi durumunda yapılandırma yine iptal olacaktır.
  Bu sebeple kişi ve kurumlar yapılandırma yoluna gidecekleri vakit kendilerinden emin olmalıdır. Aksi takdirde yapılandırmaya uyulmazsa vergi borcu daha yüklü bir hal alacaktır.