34,0220$% 0
37,5571€% 0.06
2.753,97%0,05
4.556,00%-0,13
18.167,00%-0,19
9.573,85%-0,52
Aysel Doğan 1953 yılında Dersim’de dünyaya geldi. Çocukluğunu ve ilk gençlik yıllarını dersimde geçiren Aysel Doğan, Gazi Üniversitesi Beden Eğitimi bölümünü başarı ile bitirerek, memleketi olan Dersim’de spor öğretmenliği görevine atandı. Öğretmenlik görevini 1980 askeri darbesine kadar sürdürdü. 1980 darbesinde tutuklanarak cezaevine konuldu. 2 yıl boyunca hiçbir yargılama yapılmadan cezaevinde tutulan Doğan, sonra salıverildi. 1990 yılına gelindiğinde tekrar tutuklandı. 11 yıl cezaevinde kaldıktan sonra salıverildi.
Aysel Doğan’ın Siyasi Yaşamı
Aysel Doğan 1990 yılında 11 ay tutukluluğunun ardından, siyasi mücadelesini devam ettirmek için, 1991 yılında Dersim’de bağımsız milletvekili adayı oldu. Seçim sonuçlarına göre en yüksek oyu almasına rağmen, milletvekili mazbatası verilmedi. Kürt özgürlük mücadelesi içerisinde yer aldı. Kürdistan Topluluklar Birliği üyesi olarak mücadelesini devam etti. Yürütmüş olduğu faaliyetler nedeni ile hedef haline gelen Doğan Yurt dışına çıkış yaptı. PKK lideri Abdullah Öcalan’ın isteği üzerine İkinci Barış Grubu üyesi oldu. 2 Ekim 1999 tarihinde Türkiye’ye heyet gönderen Barış Elçisi heyetinin içerisinde yer aldı.
Aysel Doğan’ın Cezaevi Yılları
Barış Elçisi heyeti içerisinde yer alan Aysel Doğan, Dersim Alevilik İnanç ve Kültür Akademisi Derneğini kurdu ve aynı zamanda derneğin başkanlığını yaptı. Aysel Doğan ve başkanlığı yaptığı dernek hakkında, amacı dışında faaliyet gösterdiği sebebi ile dava açıldı. Malatya Özel Yetkili Ağır Ceza Mahkemesi tarafından dernek kapatıldı. Aysel Doğan yapılan yargılama sonucunda, 18 yıl ağır hapis cezasına çarptırılarak cezaevine konuldu. Özel Yetkili Ağır Ceza Mahkemeleri’nin kapatılmasından sonra, 2014 yılında Yargıtay davanın yeniden görülmesine hükmetti. Aysel Doğan 10 yıl tutuklu kaldıktan sonra, sağlık gerekçesi ile tahliye edildi.
Aysel Doğan’ın Cezaevinde Siyasi Çalışmaları
Yurt dışında tutuklanarak, Türkiye’ye getirilen ve hakkında ömür boyu ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verilen PKK lideri Abdullah Öcalan’a uygulanan tecridin kaldırılması için, cezaevinde başlatılan açılık grevine Aysel Doğan’da katılarak destek verdi. 10 yıllık süre sonunda tahliyesine karar verilen Aysel Doğan hakkında örgüt üyeliğinden tekrar dava açıldı. Bu sebepten tekrar tutuklanmamak için yurt dışına çıkış yaptı. Siyasi faaliyetlerini yurt dışında bulunduğu süre zarfında da sürdürdü.
Aysel Doğan Nasıl Hayatını Kaybetti? 43 yaşında cezaevine mahkum olarak giren Aysel Doğan, yumurtalık kanserine yakalandı. Sağlık sebebi ile salıverilmesinin ardından yurt dışına çıkış yaptı. Burada kanser tedavisi görmeye başladı. 11 Mayıs 2021 yılında Almanya’da tedavi görmüş olduğu hastanede kansere yenik düşerek vefat etti. Vefatını Halkların Demokratik Partisi Eş Genel Başkanı Pervin Buldan sosyal medyadan duyurdu.
Aysel Doğan Nereye Defnedildi?
Almanya’dan uçakla Diyarbakır’a getirilen Aysel Doğan’ın cenazesini;
Karşıladı. Karşılamaya bölge halkından da çok sayıda katılım oldu. Aysel Doğan’ın cenazesi Dersim’e getirildi. Polis güvenlik tedbirleri altında, Dersim mezarlığında toprağa verildi.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.