34,0220$% 0
37,5571€% 0.06
2.753,97%0,05
4.556,00%-0,13
18.167,00%-0,19
9.573,85%-0,52
Borçlu kişinin kanuni olarak takip edilen ödemesi için yeterli malı bulunmadığını gösteren belgeye aciz vesikası denir. Bu belge icra dairesi tarafından verilir. Alacaklı açısından bakıldığında ise icra takibi sonucunda alacaklıya alacağının ödenmemiş kısmı için icra dairesince verilmiş belgedir. Aciz belgesinin içeriğinde; alacaklının kalan alacak tutarı, faiz ile takip giderleri ve icra dosyası giderleri yer alır.
Aciz vesikası düzenlemek için önce icra dosyası açtırılır. İcra Dairesi, hacze konulu malları inceler ve ilgili mallar borcu kapatamıyorsa bu belgeyi düzenler
Aciz veskikası’nın geçici ve kesin olmak üzere iki çeşiti vardır.
Kesin aciz vesikası iki şekilde olur.
Birinci olarak haczedilen mallar satılır ve alacaklı veya alacaklılara satış sonrası elde edilen bedel paylaştırılır ve bundan sonra alacağını tamamen alamamış olan alacaklıya kesin aciz vesikası düzenlenir.
İkinci olarak haciz sırasında borçlunun haczi kabil hiçbir malı bulunmazsa, bu durumu tespit eden haciz tutanağı 143. Maddeye göre kesin aciz vesikası hükmündedir. Bu durumda alacaklıya ayrıca aciz vesikası düzenlenerek verilmez.
Geçici Aciz Vesikası: Haciz işlemi sırasında borçlunun haczi kabil malları bulunmakla birlikte, bunların uygun görülen değerlerinin, takip konusu alacağı karşılamayacağı anlaşılırsa, bu durumu belirleyen haciz tutanağı geçici aciz vesikası niteliğindedir.
Burada aciz vesikası haciz sırasında verilmekte olduğu için kesin hükmü taşımaz. Sebebi ise borcu karşılayıp karşılamayacağı ancak satış sonrasında anlaşılacaktır.
Geçici aciz vesikası verilmesinin tek sonucu, iptal davası açılabilmesine imkan sağlamasıdır.
İcra memuru tarafından, alacaklının talebine gerek olmadan verileceği” belirtilmekte ise de, uygulamada icra memurları ancak “talep halinde” alacağını tamamen alamamış olan alacaklılara bu belgeyi vermektedirler.
Aciz belgesini düzenleme yetkisi: Bu yetki, takibin yapıldığı esas icra dairesine aittir.18 İstinabe olunan icra dairesinin böyle bir yetkisi yoktur. Aciz belgesinin yetkisiz (istinabe olunan) icra dairesi tarafından düzenlenmesi halinde, bu belge hiçbir hüküm ve değer taşımaz.
Aciz vesikası ile borçlunun borcunu ödeyemeyeceği hususu kayıt altına alınmıştır. Kanuni istisnalar ve özel durumlar haricinde her hakkın bir zamanaşımı/hak düşürücü süresi bulunduğundan aciz vesikasına bağlı alacağın da bir zamanaşımı süresi bulunmalıdır. Ancak aciz vesikasına bağlı alacağın genel olarak kısa süreli zamanaşımına tabi olması halinde de alacaklının haklarının yeterince korunmuş olmayacağı aşikardır.
Bu sebeple kanun koyucu, hem borçluyu hem de alacaklıyı korumak amacıyla 20 yıllık bir zamanaşımı süresi getirmiştir. Aciz vesikasının düzenlendiği tarihten başlamak üzere 20 yıl geçmesi ile, aciz vesikasında yazılı alacak son bulacaktır. Yine hakkında aciz vesikası düzenlenmiş borçlunun vefat etmiş olması durumunda mirasçıları, murisin vefat tarihinden itibaren 1 yıl içerisinde alacaklının mirasçılara başvurmamış olması halinde borcun zamanaşımına uğradığını öne sürebilirler
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.