Elbette ev almak heyecan verici detaylarla dolu. Neredeyse herkes istediği evi almak için yıllarını heba eder. Peki, ev alırken çıkan masraflar nelerdir? Konut alım satımında nelere dikkat edilmesi gerekiyor? İşte, bu soruların yanıtları ve detaylar.
Peşin paranız veya konut kredisi ile ev aldığınızda ödemeniz gereken masraflar var.
Ev alırken çeşitli masraflar çıkmaktadır. Ev alırken bütçe yönetimi konusunda verimli olmak için bu masrafları iyi bilmeniz gerekiyor. Ev alırken çıkan masraflar ise şöyledir:
Ev bedeli: Ev alırken en başta ödemeniz gereken masraftır.
Tapu harç bedeli: Tapu harç bedeli ile ilgili bilgileri e-devlet üzerinden öğrenmeniz mümkün.
Döner sermaye bedeli: Bu bedel her yıl ilgili kurumlarca belirleniyor. Tapu dairelerinden ödeme yapabiliyorsunuz.
Gayrimenkul danışmanı hizmet bedeli: Danışmanlar hem evin alıcısından hem satıcısından hizmet bedeli isteyebiliyor.
Emlak vergisi: Her ev sahibi ev değeri üzerinden hesaplanan emlak vergisini ödemek zorundadır.
Kredi masrafları: Ev alma sürecinizde imdadınıza yetişen konut kredileri vardır. Konut kredisini kullandığınızda aydan aya ödemeniz lazım.
Abonelik masrafları: Satın aldığınız evin elektrik, su ve doğalgaz gibi hizmetlerinden yararlanmak için ödediğiniz ücret demek.
DASK: Zorunlu Deprem Poliçesi yapılmak zorundadır. Her yıl yenilenmelidir.
Tadilat masrafları: Ev sıfır değilse tadilat masrafları ortaya çıkar. Bu nedenle, satın alınacak ev detaylıca incelenmelidir.
Ev alım satımında emlak ve çevre temizlik vergilerini kontrol etmelisiniz.
Gayrimenkul alım-satım işlemleri resmî şekilde tapuda yapılıyor. Ancak bu işlemleri gerçekleştirirken bazı noktalara dikkat etmelisiniz. İlk başta, satın alacağınız gayrimenkulün eski vergi borcunu bir öğrenmelisiniz. Emlak Vergisi Kanunu’na göre, gayrimenkulün satıldığı yıl ve önceki yıllardaki ödenmemiş vergi borcundan alıcı-satıcı sorumlu tutulur. Yani gayrimenkulün eski borçları evin yeni sahibinden tahsil edilebilir. Bu durumu önlemek için emlak ve çevre temizlik vergileri konusunda temkinli olmalısınız. Yani bir takiple karşılaşmamak için ilgili belediyeye evin satıldığını dilekçe ile bildirmelisiniz.
Evin tapuda beyan edilen değerini kontrol ettiğinizden emin olmalısınız.
Gayrimenkulün tapuda beyan edilen değerini kontrol etmelisiniz. Dolayısıyla gayrimenkul edinim tarihinden sonra 5 yıl içerisinde elden çıkarılmışsa, kazanç gerçek kişiler açısından değer artış kazancı olarak beyan ediliyor. Böylece %15 ila %35 arasında değişen oranlarda gelir vergisine konu oluyor. İlgili gayrimenkul 5 yıldan kısa sürede elden çıkarılırsa ve tapuda değeri düşük beyan edilmiş olursa, satan kişinin yüksek gelir vergisi ödemesi söz konusu olabiliyor. Miras ve bağış edilen gayrimenkul satış bedeli ne olursa olsun, gelir vergisi ödenmez.
Anlaşmanın şartları her iki tarafı da koruyacak şekilde düzenlenmelidir.
Anlaşma, her iki tarafında çıkarlarını korumalıdır. Aksi takdirde, ev alım-satımı yapmaktan vazgeçmelisiniz. Ayrıca evin zorunlu deprem sigortasının (DASK) olup olmadığını öğrenmelisiniz. Gerekli tüm belgelerini dikkatlice incelemelisiniz. Tapu harcı asgari emlak vergisinden az olmamalıdır. Asgari emlak vergisi değerleri 4 yılda bir tespit ediliyor. Tapuda beyan edilecek alım-satım bedelleri o yıl için belirlenmiş asgari emlak vergisi değerinin altında olmamalı.
Gayrimenkul satın alan kişiler, alımın yapıldığı yılın sonuna kadar emlak vergisi bildirimini yapmalı.
Gayrimenkul satın alan kişiler, alımın yapıldığı yılın sonuna kadar ilgili belediyeye emlak vergisi bildiriminde bulunmalı. Ayrıca gayrimenkulün satın alındığı yılın vergisi satıcı tarafından ödeniyor. Alıcı da takip edilen yılların emlak vergisinden sorumlu.
Ev eş veya çocuklar adına alınmışsa ve bedelini aile reisi ödeyecekse, ivazsız iktisap söz konusu.
Evi çocuklarınız veya eşiniz adına aldığınızı varsayalım. Bedelini de aile reisi olarak siz ödeyeceksiniz. Bu durumda ivazsız iktisap söz konusu. Karşılıksız intikal durumu veraset ve intikal vergisine tabidir. Yani eş veya çocuk beyanname vererek %5 ila %15 arasında değişen veraset ve intikal vergisi öder. Ancak gayrimenkulün bedeli borç olarak verilmişse veraset ve intikal vergisi ödenmez.
Taraflar ileride bir sorunla karşılaşmamak için satış sözleşmesi imzalamalıdır.
Gayrimenkul satış sözleşmesi, satıcının anlaşılan bedel karşılığında evi sattığını ve alıcının da bu evi satın aldığını içerir. Taraflar tapu sicil memuru karşısında vaat ve taahhüt beyanlarını kapsayan bu sözleşmeyi imzalamalıdır. Alıcılar ileride hak kaybı yaşamamak için mutlaka bu sözleşmeye imza atmalıdır. Aksi takdirde, hukuksal olarak sorunlarla karşılaşabilir. Sözleşmenin mutlaka noter huzurunda imzalanması ve tapuya şerh verilmesi gerekiyor. Yani noter huzurunda imzalanmayan sözleşmeler geçersiz.
Ev alım-satım işlemlerinde gereken belgeler nelerdir?
Hem alıcının hem satıcının 2’şer adet fotoğrafı
Tüzel kişiler için vergi dairesi bilgileri
Alıcı ve satıcının kimlik kartları
Satılacak eve ilişkin tapu bilgileri
Temsil söz konusu ise vekaletname, temsilcinin kimlik kartı ve bir adet fotoğrafı
Emlak vergisini gösteren belge