34,0220$% 0
37,5571€% 0.06
2.753,97%0,05
4.556,00%-0,13
18.167,00%-0,19
9.573,85%-0,52
Tarım arazisi nedir? Sorusuna şöyle cevap vererek başlayabiliriz. Tarımsal üretim yapılan veya yapılmasına uygun olan üzerinde tarımsal üretim yapılan arazilere tarım arazisi denilebilir.
Tarım arazileri ile ilgili değişiklikler ve yönetmelikler Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından yapılıyor. Arazilerin türlere ayrılmasında da gene bakanlık rol oynuyor. Tarım arazilerin ayrımında toprakların tuz oranı, taşlık, drenaj, alkalilik özellikleri dikkate alınarak yapılıyor.
Günümüzde tarım arazileri ile ilgili yapılan yasal düzenlemeler ile ekilmeyen tarım arazilerini devlet tarafından kira bedeli ile üretim yapılacağı hakkında açıklamalar yapılmıştır.
Tarım arazileri toprak yapılarına ve işlevlerine göre farklı türlere ayrılıyor. Tarım arazisi çeşitleri şunlardır.
Mutlak tarım arazileri günümüzde tarımsal üretimde bulunan üretime elverişli olan araziler diyebiliriz. Arazinin bölgesel ve yerel önemi belirleyici koşulları oluşturur. Özel tarım arazileri ise bütün bitki türlerinin tarıma açılmadığı araziler olarak biliniyor. Dikili tarım arazileri ise ağaç yetiştirilen araziler olarak biliniyor. Meyve tarlaları, fidanlık, ağaç ve ağaççık yetiştirilen alanlar olarak biliniyor. Marjinal tarım arazileri sadece geleneksel toprak işletmeciliği yapılan ve verimli olmayan toprak çeşididir.
Ülkemizde tarıma elverişli arazi olmasına rağmen hisse, mülkiyet ihtilafı, parçalık, tarımsal fiyatı son verilmesi, aile arasında bulunan husumetlerden dolayı tarımda kullanılmayan arazilere atıl tarım arazileri deniliyor.
Türkiye’de yaklaşık 3 milyon hektar tarım arazisi atıl bir şekilde bulunuyor. Atıl tarım arazilerinin tekrardan tarıma kazandırılması için gerekli düzenlemelerin yapılması da gerekiyor. Günümüzde bu arazilerin tarıma kazandırılması için birçok çalıştaylar yapılıyor.
Yapılan çalışmalarla bu arazilerin kiracılık, ortakçılık ve yarıcılık hizmetleri ile üretime kazandırılması planlanıyor.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının tarafından yürütülen Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı hakkında kanun yapılan düzenlemelerle miras kalan tarım arazilerin 20 dönümden küçük olmayacağı hakkında yeni uygulamalar başlamıştır. Daha önce miras yoluyla kalan tarım arazileri mirasçılar tarafından bölünmesi yapılıyordu.
Böylece her mirasçı kendi payı üzerinde istediği tasarrufu yapılıyordu. Fakat yapılan yeni düzenlemelerle tarım arazilerin eskisi gibi bölünmesi yasak hale gelmiştir.
Tarım Gıda ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından yürürlüğe giren kanunla asgari büyüklükteki arazilerin bundan sonra bölünmeyeceği şartı ortaya konulmuştur. Asgari tarım arazisinin büyüklüğü ve tarım arazilerin üzerinde üzerinde yetiştirilen ürünlere göre 20 dönümden az olmayacağı kanunlarla güven altına alınmıştır.
Ayrıca dikili olan tarım arazilerinin 5 dönüm, örtü denilen tarım arazilerinin 3 dönüm olarak sınırları da belirlenmiştir.
Bakanlık tarafından düzenlenen kanunlarla tarım arazisinin paydaş sayısında da düzenlemeler getirilmiştir. Miras yoluyla geçen tarım arazilerin devir işlemleri yapılarak hisseder sayısının artmasının önüne geçilmiştir.
Kendi aralarında anlaşarak devir işlemlerini kolay bir şekilde yapabilirler. Eğer mirasçıların anlaşmaması durumunda görevli olan sulh mahkemelerinde dava açma imkanları da bulunuyor.
Bu yöntemle tarım arazilerinin bölünmesinin önüne geçilmiştir. Tarım arazilerin tek parça ve verimli bir şekilde kullanım imkanı sağlanmıştır. Eskiden mirastan dolayı tarım arazileri küçük parçalara bölünmesi aynı zamanda elverişsiz hale gelmesine de neden oluyordu.
Tarım arazinin bölünmesi ile bazen üzerinde imara açılması veya tarım yapılmaması nedeniyle tarım arazileri yok olmasına neden oluyor.
Bu sıkıntılardan dolayı tarımın kötüye gitmesine engel olmak için yasal zemin kanunla oluşturulmuştur. Bu yazımızda tarım arazisi nedir? çeşitleri tarım arazisini düzenleyen kanun ve miras hakkında detaylı bilgi verilmiştir.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.