35,4273$% 0.25
36,3254€% -0.53
3.056,90%0,82
4.976,00%0,44
19.845,00%0,43
9.910,61%-0,90
Şerh kelimesi Türkçede çok eski dönemlerden günümüze kadar ulaşmış ve hala kullanılan bir sözcüktür. Türk Dil Kurumu açısından bu kelimenin anlamı, ‘Açma, ayırma ve yarma’ şeklinde karşılık buluyor.
Açmak, ayırmak anlamlarına gelen şerh. Ancak bir şeye “şerh koymak” şeklinde kullanıldığında ise o şey hakkında açıklamada bulunmak anlamını taşır. Bu manasıyla emlak sektöründe tapu işlemlerinde sık sık karşılaşılan bir terimdir.
Şerh bir alacak hakkı karşılığında konulabilir. Alacak hakkının korunması amacıyla tapu kütüğüne işletilmiş bir şerh ibaresi tapunun sahibine mülkiyet hakkını kısıtlar. Satışa engel teşkil etmeyen şerh türleri de bulunmaktadır fakat tapu devri gerçekleşmesi durumunda dahi hak sahibinin hakkı kaybolmaz, tapuyu devir alan üçüncü kişi de şerh gerekçesinden sorumludur ve mülkiyet hakkı kısıtlıdır.
Örneğin taşınmaz bir malın resmi olarak sahibisiniz, ancak evi satın aldığınız kişiye bir miktar borcunuz kaldı. Satıcı kişi, tapuya şerh koyabilir ve borcunuzu ödemeniz için yaptırım uygulayabilir. Bu sebepten ötürü kullanım hakkınız da sınırlanır.
Tapuya şerh koyulabilmesi için mülk sahibinin evrakları eksiksiz bir şekilde toplayarak Tapu Müdürlüğü’ne müracaat etmesi gerekiyor.
Başvuru esnasında şerh talebinin yazılı olduğu dilekçeyi yetkili kişiye teslim etmeli ve tapuya şerh koyma ücretini de nakit olarak ödemelisiniz. Tüm bu işlemlerden sonra kısa sürede tapuya şerh koyma işlemi tamamlanmış olacaktır. E-devletten tapuya şerh koyma bir durum söz konusu değildir.
Borç ya da ipotek sebebi ile satılamaz şerhi varsa söz konusu borcun ödenmesi ya da devredilmesi ile birlikte şerhli tapu satışı yapılabilir. Ancak aile şerhi varsa ya da satılamaz açıklaması gerçekleştirilemez şartlara tabii ise şerhli tapuların devri ya da satışı yapılamaz.
Tapuya şerhi, korunması gereken menfaati olan alacak hakkı gibi hak sahipleri konulmasını talep edebilmektedir. Aile konutu şerhinde, eşlerden biri aile konutu şerhi konulmasını tapudan talep edebilmektedir. İhtilaflı davalarda, mahkemeden şerh konulması talep edilebileceği gibi mahkeme reysen de tapu kütüğüne şerh düşülmesine karar verebilir.
1-Temlik hakkını kısıtlayan şerhler için;
2-Temlik hakkını yasaklayan şerhler için;
3-Kişisel hakların şerhi için;
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.