34,0220$% 0
37,5571€% 0.06
2.753,97%0,05
4.556,00%-0,13
18.167,00%-0,19
9.573,85%-0,52
Tahliye taahhütnamesi nedir sorusu kiracı ve ev sahibi olan kişilerin sıklıkla araştırdığı bir sorudur. Bu açıdan tahliye taahhütnamesi, kiracının kiraladığı bir alanı belirlenen bir tarihte boşaltması gerektiğine dair olan yazılı bir irade beyanıdır.
Bu belgenin hukuki açıdan kabul edilmesi için ise yazılı olarak yapılması büyük bir önem taşımaktadır. Aynı zamanda kira sözleşmesi tarihinden belirli bir sürenin geçmesi ve kiracının özgür iradesi ile tahliye kararını belirtmesi gerekmektedir.
Bu taahhütname, herhangi bir koşul öne sürülmeden kiralanan yerin boşaltılacağı konusu kapsamında verilmektedir. Bu taahhütnamenin geçerli olabilmesi için ise kiracının belirli bir süre bu yerde oturmalıdır. Aksi halde yapılan taahhütname geçersiz sayılmaktadır. Bunlara ek olarak ilk kira yılı içerisinde veya kira sözleşmesinin yapılması sırasında alınan tahliye taahhütnameleri de herhangi bir geçerliliğe sahip değildir. Bu sebeple tahliye taahhütnamesinin kira sözleşmesinin yapıldığı tarihten sonraki bir dönemde imzalanması gerekmektedir.
Tahliye Taahhütnamesi Nedir? Video Anlatım
Eğer kiranın başlangıç tarihi belli ise ancak kiralama süresi belirtilmemişse bu sözleşmeler belirsiz süre ile kira sözleşmesi adını almaktadır. Süresi belirsiz olan sözleşmelerde mülk sahibi ve kiracı tarafından aksi belirtilmediği durumlarda her 1 senenin sonucunda sözleşme yenilenmektedir. Bu açıdan kiracı istediği bir zamanda evden çıkabilmektedir.
Mülk sahibinin, kiracının tahliyesini isteyebilmesi için ise kira sözleşmesinin imzalanmasından itibaren 10 yılın geçmiş olması gerekmektedir. Ancak bu sözleşmeye ek olarak tahliye taahhütnamesi imzalanmış ise herhangi bir neden olmadan kiracının tahliye edilmesi sağlanabilmektedir.
Tahliye taahhütnamesi nedir sorusunun cevabı bu açıdan önemlidir. Çünkü icra mahkemesi tarafından yürütülen davalarda, tahliye taahhütnamesi büyük bir önem taşımaktadır. Özellikle bu açıdan eğer gerekli şartlar yerine getirilmemişse dava olumsuz sonuçlanmakta ve kiracının tahliyesi gerçekleşmemektedir. Bunun için tahliye taahhütnamesinin koşulları eksiksiz bir şekilde yerine getirilmelidir.
Tahliye taahhütnamesi nedir sorusu kadar sıklıkla merak edilen bir diğer soru bu taahhütnameye rağmen kiracının mülkü tahliye etmemesi durumunda nelerin yapılması gerektiği sorusudur. Bu açıdan tahliye taahhütnamesi vermesine rağmen evi boşaltmayan kiracılar için dava açılabilmektedir.
Davanın açılabilmesi ya da icra takibinin yapılabilmesi için ise, tahliye taahhüt tarihinden 1 ay öncesinde kiracı için ihtar çekilmesi olması gerekmektedir. Böylelikle mahkeme yolu ile kiracının mülkü tahliye etmesi sağlanmaktadır. Bunun için gerekli görülürse para cezası da verilebilmektedir. Ancak taahhütnamede belirlenen para cezasının yüksek miktarlar olması mahkeme tarafından geçersiz sayılmaktadır.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.