34,0220$% 0
37,5571€% 0.06
2.753,97%0,05
4.556,00%-0,13
18.167,00%-0,19
9.573,85%-0,52
Başkasına ait arsa üzerinde inşaat yapmak isteyen kişiler veya mevcut inşaatı yerinde tutmak gibi nedenlerle üst hakkı veya diğer ifadesiyle inşaat hakkı olan üst hakkı hakkında araştırma yapmaktadırlar. Bu yazımızda insanların kafasını bayağı bir meşgul eden üst hakkı nedir? Üst hakkı nasıl kurulur? Gibi sorulara cevap arayalım.
Üst Hakkı yani diğer bir ifadeyle inşaat hakkı, başkasına ait bir arsada veya arazi üzerinde ya da altında kalıcı inşaat yapma, başka başkasına ait arsada mevcut olan inşaatı yerinde tutmak için kullanılan sınırlı ayni hakka denir. Üst hakkı ile arazinin mülkiyeti malikte kalırken, araziye inşa edilen taşınmaz irtifak hakkı sahibinin kabul edilir.
Bir irtifak olan bu hak, insanlara başkasına ait olan arsada inşaat yapma veya o arsada mevcut olan inşaatı yerinde tutma hakkı verir. Üst hakkının aksi kararlaştırılmadıkça devredilmesi veya mirasçılara intikal etmesi mümkündür.
İlgili mevzuatta üst hakkı yani inşaat hakkı üç bölüme ayrılır;
Üst hakkının bölümleri böyle sıralanır. Yukarıdaki maddelerden anlaşılacağı gibi, kişi bir başkasına ait bir arsa üzerine üst hakkı ile bina inşa edebileceğiniz gibi bir arsanın altında inşaat yapma hakkıyla da başkasına ait arsanın altında yani yer altında bir depo inşa edebilir.
Üst hakkını kullanarak başkasına ait bir arsa altında veya üstünde yapılan yapının tapu siciline tescili irtifak hakkı olarak yapılır. Tapuya tescil işleminin sonrasında arsanın mülkiyeti ve üzerindeki ya da altındaki binaların mülkiyetleri ayrı kişilere ait olabilir.
Üst hakkı, kişi lehine kurulabileceği gibi, bağımsız olarak taşınmaz lehine de kurulabilir. Kişi lehine kurulan üst hakkı, aksi karar alınmadığı takdirde devredilir hatta mirasçılara dahi intikal edebilir. Bu yönüyle üst hakkı bağımsız nitelikli bir kişisel irtifak hakkı olduğunu da ifade edebiliriz. Taşınmaz lehine üst hakkı kurulmuş ise, eşyaya bağlı irtifak hükümlerine tabi olacağı söylenebilir.
Uygulamada genel olarak kişi lehine kurulan üst hakkı kullanılır. Medeni Kanunda da ağırlıklı olarak kişi lehine kurulan üst hakkına göre düzenlemiştir.
Üst hakkı, süreye bağlı olarak tesis edildiğinden sürenin alt sınırında herhangi bir belirleme yapılmaz. En az 30 yıllık olarak düzenlenen irtifak hakları bağımsız olarak nitelendirilen haklardır. Bu irtifak hakları Tapu sicillerine de bağımsız bir hak olarak tescil edilir.
Üst hakkında üst sınır ise yüz yıl olarak belirlenmiştir. Fakat sürenin dörtte üçünün dolmasının ardından şekil şartlarına uyularak yeniden bir yüz yıllık üst hakkı tesisi daha gerçekleştirir.
Üst hakkının tapu kütüğüne tescil işlemi şu yollarla yapılır;
Üst hakkı bu yollarla tapu kütüğüne tescil işlemi yapılır.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.