34,0220$% 0
37,5571€% 0.06
2.753,97%0,05
4.556,00%-0,13
18.167,00%-0,19
9.573,85%-0,52
Bildiğiniz üzere kira kazançları elde edendenler her yıl mart ayının 31’ine kadar beyanneame vermeleri gerekiyor. Gayrimenkulünü iş yeri yada mesken olarak kiraya veren kişiler, iş yeri veya mesken istisna sınırlarını aşıyor ise beyanname vererek vergilerini vermek zorundalar. Ancak her verilecek olan beyanname vergi verilecek anlamını taşımaz. Bunun nedeni verginin kar veya gelir üzerinden alınmasıdır. Kira geliri nedir, kimler kira gelir vergisi verir, kimler kira gelir vergisi vermez? Kira kazançları ile ilgili bilinmeyenleri sizler için derledik.
Evet. Kira kazançlarının beyan edilmesi esnasında gerçek gider yöntemini seçenler, oturdukları evin kirasını kira gelirlerinden indirebilirler. Böylece daha az vergi vermiş olurlar.
Kiraya verdiğiniz gayrimenkulle ilgili ödediğiniz emlak vergisini gerçek gider yöntemi seçmeniz halinde lira kazancından indirebilirsiniz. Çevre temizlik vergisini ise kiracınız ödüyor.
Konut istisnasından yararlanabilmek için belirli şartlar gerekir. Bunlardan biri de istisna haddinin (3.300 TL) üzerinde hasılat elde edenlerden, beyanı gerekip gerekmediğine bakılmaksızın ayrı ayrı veya birlikte elde ettiği ücret, menkul sermaye iradı, gayrimenkul sermaye iradı ile diğer kazan. ve iratlarının gayri safi tutarlarını toplamının 97 bin TL’ yi aşmaması gerekiyor. Sizin ücretiniz 97 bin TL’ yi geçtiğinden konut istisnasından faydalanamazsınız.
Hayır. Faizler kiraya verdiğini daire ile ilgili değilse kredi faizlerimizi indirim konusu yapamazsınız. Eğer kiraya verdiğiniz dairenizle ilgili kredi faizi olsaydı indirebilirsiniz. Yani kazandığınız gelir ile ilgili bir gider değil. Kanun ” kiraya verilen mal ve haklar dolayısıyla yapılan ve bunları sarf olunun borçların faizlerinin” kazançtan indirilmesine izin vermektedir.
Dükkan depo benzeri işyeri olarak değil de konut (mesken) olarak kiraya verilirse ve bu açık olarak anlaşılıyorsan örnek: ev ortamı olduğu açıksa kiralama işlemi mesken olduğu için Ne kiracı ne siz stopaj ödemezsiniz. Mesken olarak kiraya verilen yerler gibi verginizi beyan edersiniz.
Hayır. İş yeri kiraları miktarı ne olursa olsun mutlaka bankadan ödenmeli. Konut kiraları ise 500 TL ve üzeri kiraların bankalardan ödenmesi zorunludur. Zorunlu olduğu halde elden kira ödemesi yapılırsa her iki tarafada cezai işlem yapılır.Kira sözleşmeleri ile ilgili bu yazımızı da okuyabilirsiniz.
Evet. Anne, baba kardeş çocuk torun dışında herhangi birine karşılıksız ev tahsis ettiğinizde emsal kira bedeli üzerinden vergi vermeniz gerekmektedir. Evinizin vergi değerinin %5′ ini hesaplayacaksınız. Bu bedel sizin bir yıl boyunca elde ettiğiniz kira bedeli sayılıyor. Buna emsal kira bedeli deniyor. Bu rakam üzerinden beyanname vereceksiniz.
Evet. Elde ettiğiniz kira kazancınız ile ilgili beyannamenizi düzenlerken gerçek gider yöntemini tercih edeceksiniz. Gerçek gider yöntemini seçenler onarımı bakım masraflarını kazançlarından düşebilirler. Bu bakımdan yaptığınız masrafları kazancınızdan indirim konusu yapabilir, daha az vergi çıkmasını sağlayabilirsiniz.
Her yıl 31 Mart son tarihtir. Bu tarihine kadar verilmesi gerekir
Ödenmesi gereken vergi tutarı hesaplanırken öncelikle konut kira gelirleri toplamından istisnaya tabi olan kısımlar çıkarılır. Kalan kısım için yapılan giderler tespit edilerek matrahtan düşülür ve kalan kısmın girdiği dilimlere göre ödenmesi gereken gelir vergisi hesaplanır. Yıllık beyanname verilmesi nedeniyle ek olarak bir de damga vergisi ödenmektedir. Buradan da hesaplayabilirsiniz. https://kira-vergisi.hesaplama.net/
Beyannamede gösterilen vergiler, vergi dairesi veznesine ödenebildiği gibi, anlaşmalı bankalara ve gib.gov.tr adresinden banka kartları ve kredi kartları ile de ödenebiliyor.
Kira geliri istisna tutarı
2020 yılında elde edilecek konut kira gelirlerinin 6.600 lirası gelir vergisinden müstesna. 2019 yılı gelirleri için bu tutar 5.400 lira idi.
İstisnadan yararlanabilenler için bu tutarı geçmeyen konut kira gelirlerinin beyan edilmesi gerekmiyor. Kira gelirinin bu tutarı geçmesi halinde ise bu kısım gelir vergisinden istisna.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.