34,0220$% 0
37,5571€% 0.06
2.753,97%0,05
4.556,00%-0,13
18.167,00%-0,19
9.573,85%-0,52
Ticaret hayatında menkul kıymet kavramı sıklıkla duyulmakta ve menkul kıymetler nelerdir sorusu da kimi zaman sıklıkla sorulmaktadır. Menkul kıymetlerin tarifi Sermaye Piyasası Kanunu çerçevesinde yapılmaktadır.
Değerli evraklar, borsada işlem gören ve borsada işlem görmeyen şeklinde ikiye ayrılmaktadır. Değerli evrakların ekonomik açıdan sıklıkla kullanılan çeşitleri ise çek, bono ve poliçeden oluşmaktadır. Bunlar kambiyo senetleri ve emtia senetleri olarak nitelendirilmektedir.
Menkul kıymet orta ya da uzun vadeli yatırım aracı olarak görülen, belirli bir tutarı simgeleyen, dönemsel olarak getiri elde edilmesini sağlayan, seri halinde ve çok sayıda çıkarılan, ortaklık ya da alacaklılık sağlayan kıymetli evrak olarak tanımlanmaktadır.
Menkul kıymetler sadece orta ve uzun vadeli şekilde tarif edilemez. Böyle tarif etmek, ortaklık haklarını gösteren menkul kıymetleri bu nitelendirmenin haricinde bırakmak anlamı taşımaktadır. Menkul kıymetler hisse senedi ve türevlerini simgeler.
Menkul kıymetler hukuksal olarak kıymetli evrak statüsünde değerlendirilmektedir. Kıymetli evrak, hakkı temsil edecek şekilde düzenlenen, haktan ayrılmasını söz konusu olmadığı belgeler olarak tanımlanabilir.
Sermaye Piyasası Kanunu’nda menkul kıymetler nelerdir denildiğinde, birçok tanımın yer aldığı görülür. Menkul kıymetler; hisse senetleri ve geçici ilmühaberi, tahvil, intifa senedi, kar ve zarar ortaklığı belgeleri, hazine bonoları, devlet ve diğer kamu tüzel kişilerinin tahvil ve bonoları, gelir ortaklığı senetleri, tertip halinde çıkarılan ve 2 yıl veya daha uzun süreli ipotekli borç ve irat senetleridir.
Ayrıca A tipi yatırım fonlarının katılma belgeleri, sahipleri tarafından düzenlenen seçenekli senetler ve mevduat sertifikaları da menkul kıymet olarak değerlendirilmektedir.
Sermaye Piyasası Kurulu’nca belirlenen sermaye piyasası araçlarının da menkul kıymet olarak değerlendirilmesi söz konusudur. Bunlar; kamunun çıkardığı devlet tahvilleri, hazine ve tasarruf bonoları, gelir ortaklığı senetleridir.
Ayrıca özel sektörün de menkul kıymet olarak nitelendirilen ürünleri vardır. Özel sektör menkul kıymetler nelerdir denildiğinde bunun sabit ve değişken getirili kıymetler olarak ikiye ayrıldığı görülmektedir. Sabit getirili menkul kıymetler tahvil ve türevleridir.
İpotekli borç ve gelir senetleri, banka bonoları, varlığa dayalı menkul kıymetler bu grubun içinde yer almaktadır. Değişken getirili menkul kıymetler ise hisse senedi ve türevleridir.
Geçici ilmühaberlerin yanı sıra kar ve zarar ortaklığı belgeleri, yatırım fonu katılma belgeleri değişken getirili menkul kıymet olarak nitelendirilmektedir. Menkul kıymetler hukuksal olarak değerli evrak olarak değerlendirilmektedir.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.