34,0220$% 0
37,5571€% 0.06
2.753,97%0,05
4.556,00%-0,13
18.167,00%-0,19
9.573,85%-0,52
Emlak sektöründe sıkça trampa terimini duyarsınız. Peki, trampa nedir merak edenler için inceleyelim. Trampa kelimesinin sözlük anlamı değişim olarak bilinir. Bu sözcük aslında takas şeklinde de ifade edilir. Taşınmaz gayrimenkulleri satmak yerine başka gayrimenkuller ile takas etmek mümkündür. İşte bu işleme trampa adı verilir. Bu işlem için sözleşme hazırlanır ve imzalanır.
Trampa işleminin gerçekleşmesi için malı alan ve satan kişinin onayının olması gerekir. Bu işleme başvurmak isteyenler trampa nasıl yapılır? Sorusunu da merak ediyor. Bu işlem tapu dairesinde gerçekleşir. Yasal prosedürler altında uygulanır ve resmi olarak işleme geçer. Değiştirilen gayrimenkuller arasında büyük bir fiyat farkı varsa bu fiyat belirlenir. Belirlenen fiyat farkı karşı tarafa nakit olarak ödenir.
Fiyat farkını belirleme konusunda tabu dairesinden yardım alınır. Bu işlemi tapu senedi üzerinden veya parsel numarasından gerçekleştirmek mümkündür. Takas edilecek mallar için Tapu Sicil Müdürlüğü aracılığı ile senet hazırlanır. Hazırlanan senet tescil ettirilir. Tapu senedi ve gerekli diğer belgeler temin edilir. Belgelerin incelenmesinden sonra mal değişimi kolay şekilde yapılır.
Trampa işlemi gerçekleştiren kişilere verilen sözleşmeye trampa sözleşmesi denir. Farklı malların değiş tokuşu bu sözleşme ile tescillenir. Sözleşmede kişilerin doldurması gereken özel alanlar ve bilgiler yer alır. Doldurma işlemi tamamlandıktan sonra tapu üzerinden imzalar atılır ve mallar farklı kişiler üzerine geçer.
Arada bir fiyat farkı varsa bu fark ödenir. Farkın ödendiğini bildiren ifadeler bu sözleşme içinde yerini alır. Bu sözleşme mal değiş tokuşu yapan her iki tarafa da verilir. Resmi olarak değişim gerçekleşir ve bu sayede sonrasında yaşanabilecek hukuk dışı olayların önüne geçilmiş olur.
Trampa işlemini gerçekleştirmek isteyenlerin bazı belgeler ile başvuru yapması gerekir. Peki, bu belgeler nelerdir?
Gerekli belgeler şunlardır:
Bu belgeler takas işlemlerinde gerekli olan belgelerdir. İşlemin gerçekleşmesi için bazı belgelere daha ihtiyaç duyulabilir. Tapu harcı ödendiği taktirde işlem gerçekleşir ve gerekli imzalar atılır.
Tapu aracılığı ile gerçekleştirilen bu işlem için bazı belgeler ve evraklar istenir. Belgeler temin edilmediği taktirde işlem gerçekleşmez. Gerekli belgeleri elde etmek için bir miktar para ödemeniz gerekir. Ayrıca işlemin tam anlamıyla gerçekleşmesi için gerekli olan tapu harcının ödenmesi gerekir. Tapu harcı gayrimenkulün değerine oranla hesaplanır.
Değerli gayrimenkullerde bu fiyat değişiklik gösterebilir. Tapu trampa harcı her sene devlet tarafından belirlenir. Belirlenen fiyat kişilere sunulur. Bu ücret her iki taraftan da belirli oranda tahsil edilir. Hazırlanan belgede mahalle, parsel, tapu harcı değeri, kişinin ismi, soyadı gibi bilgiler yer alır.
Trampa işlemini gerçekleştirilmek için tapu dairesinde tescil işleminin gerçekleştirilmesi gerekir. Tapu müdürlüklerinde bu işlemi gerçekleştirmek mümkündür. Farklı illerde yer alan gayrimenkuller için tapu müdürlüklerinden yetki istenir. Takas işlemi malın kayıtlı olduğu illerden birinde gerçekleştirilir.
Bu durumda diğer gayrimenkulün bulunduğu şehirde yer alan müdürlüğe, onaylı resmi belgeler gönderilir. Gönderilen belge sayesinde diğer şehirde yer alan gayrimenkul için de tescil işlemi gerçekleşmiş olur. Gayrimenkulün bağlı olduğu tapu müdürlüğüne gitmeden gerekli belgeleri temin etmeye özen gösterin. Böylece işlemi daha kısa zamanda gerçekleştirmiş olacaksınız.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.