34,0220$% 0
37,5571€% 0.06
2.753,97%0,05
4.556,00%-0,13
18.167,00%-0,19
9.573,85%-0,52
İvazsız intikal ne demek? Hukuki işlemlerde sıklıkla kullanılan ancak günlük konuşma dilinde yer almayan çok sayıda kelime bulunuyor. Er ya da geç bu kelime ve kelime grupları ile karşı karşıya geliyoruz. İvazsız intikal de bu merak uyandıran kelime gruplarından bir tanesi. Bu kelime grubunun anlamını öğrenmek için her iki kelimeyi de ayrı olarak incelemekte fayda var.
İvaz kelimesi hukuki jargonda bolca kullanılıyor olsa da günlük konuşma dilinde karşımıza çıkmıyor. Türkçemizin bu nadide kelimesi “karşılık” anlamına geliyor. Daha özel bir şekilde ifade edilmesi gerekirse ivaz, ikili ya da çok daha fazla taraflı bir ilişkide, karşı tarafa yüklenen mükellefiyet ve bir çeşit edim borcudur.
Basit bir örnekle bu tabiri açıklamamız gerekirse kiracı ve ev sahibi ikilisi kullanılabilir. Konut sözleşmelerinde kiracılar oturacakları daireler için her ay belirlenen kira bedelini ödeyeceğini taahhüt eder. Bu sözleşmelerde kira bedeli ivaz ya da basit anlamıyla karşılıktır. Kiracılar kira ödemeleri karşılığında evlerde oturmaya devam edebilirler.
İvaz kelimesine göre intikal kelimesi biraz daha bilinen ve kullanılan bir tabir. Herhangi bir bölgeye intikal etmek oraya geçmek ya da oraya doğru yola çıkmak anlamına geliyor. Hukuk literatüründe de bu tabirin tanımı çok farklı değil. Yer değiştirmek, gerçek ya da nakil olmak anlamına gelmektedir.
Herhangi bir şeyin bir yerden diğer bir yere gitmesi intikal olarak tanımlanabilir. Ancak ivazsız intikal tanımında geçiş anlamına gelen bu kelime kişiden kişiye geçiş anlamında kullanılır. Herhangi bir otomobilin satışı yapıldıktan sonra satış sözleşmesi ile aracın yeni alıcısına devredilmesi intikal işlemidir. Mal, eski sahibinden yeni sahibine intikal eder.
Hayatını kaybeden kişilerin sahip olduğu mal varlıklarının mirasçılarına geçiş işlemi bir tür ivazsız intikal işlemidir. Karşılıksız olarak mallar mirasçılara geçer. Bu işlem için mirasçıların herhangi bir bedel ödemesine gerek olmadığı için ivazsız bir işlem olarak tanımlanmaktadır.
Bu işlem her ne kadar karşılıksız olarak tanımlansa da iki tarafında onayı gerekir. Mal sahibi olan kişiler vasiyetlerinde mal varlıklarını mirasçılarına bırakırlar. Ancak mirası devralacak olan kişiler redd-i miras yapmadıkları sürece bu karşılıksız geçiş işlemi gerçekleşecektir. Aksi halde karşılıksız geçiş yaşanmaz.
Malların karşılıksız olarak herhangi bir kişiye geçişinde devlet bu kişilerden vergi almaktadır. Bu vergi veraset ve intikal vergisi olarak tanımlanır. Genellikle ivazsız intikal durumu söz konusu ise bu vergi tanımlanması yapılacaktır.
Miras işlemlerinde yaşanan bu karşılıksız geçişler sonrasında mirası kabul eden kişilere bu vergi tanımlanması yapılmaktadır. Benzer bir durum bağış, piyango ya da çekiliş ile elde edilen kazançlarda da söz konusu olmaktadır. Elde edilen kazanımlar sonrasında kişilere veraset ve intikal vergisi tanımlanacaktır.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.