34,0220$% 0
37,5571€% 0.06
2.753,97%0,05
4.556,00%-0,13
18.167,00%-0,19
9.573,85%-0,52
Zemin etüdü raporu güvenli ve ekonomik yapılar yapabilmek için söz konusu yapının oturacağı zemin ile ilgili jeolojik ve geoteknik bilgilerin toplanması ve değerlendirilip rapor haline gelme aşamasıdır.
Bütün yapılarının yükleri zemin tabakalarına aktarılır. Temellerin altındaki zemin özelliklerinin ve zemin davranışının bilinmesi bu yüzden çok önemlidir.
Zemin etüdü raporu ile elde edilen bulgular sayesinde deprem sırasında oluşabilecek yüklerin etkisini ön görmek mümkündür. Yapılar inşa edilmeden önce hangi malzemelerin ve kesitlerin kullanılması gerektiği, zemin ve temel ile ilgili en önemli ihtiyaçlar bu etütler sayesinde anlaşılır.
Zemin etüdü raporu, zemin üzerine yapılacak inşaatın projelendirilmesi aşamasında hayati bir öneme sahiptir. Bu rapor, deprem sırasında oluşan yüklerin etkisini önceden ön görerek, inşa edilen yapının bu yükleri taşıyabilecek malzeme ve kesitlerden inşa edilmesine rehber görevi görür.
İnşaat öncesinde analizini yapmak adına uygulanan zemin etüdü; yeraltı tabakalarının durumu, derinlik, jeolojik yapı türü, elektrik özdirenci, temel zemini gibi parametreleri ölçmek için yapılır. Temel amaç ise bu değişkenlerle birlikte bir binanın deprem karşısında göstereceği davranışları anlamaktır.
Bu analizler sayesinde bölge hakkında geniş bir bilgiye sahip olunabilmektedir.. Uygulama bölgesine yapılan sondaj çalışmaları ile belirli aralıklardan örnekler alınır ve bu sayede yer altında su bulunup bulunmadığı, zemin sertliği, kayaç tipleri gibi bilgiler kolaylıkla öğrenilir.
Zemin etüdü raporu video anlatım
1. adım: Genel arazi gözlemleri bitki örtüsü, topografya, su kaynağı vs tespiti
2. adım: Mevcut harita ve dokümanların değerlendirilmesi
3. adım: Bulguların sentezi ve takdimi, Aşama bir ve İki sonucunda elde edilen tüm bilgiler toplanır, jeoloji mühendisliği haritası uygun kesitlerle beraber çıkarılır, zemin genel olarak bir sınıflamaya tabi tutulur
4.adım: Projeye esas olacak araştırmaların yapılması, (ön projede öngörülen yapının hazırlanmış olan plankote ve jeoloji mühendisliği haritasına tatbiki yapılır.)
5.adım: Planlanan işlemelerin yapılması,
6.adım: Sonuçların değerlendirilmesi,
Zemin etüdü yapılma aşamaları
İnşaat mühendisleri ve jeoloji mühendisleri tarafından yapılan zemin etüdü yapılma aşamaları şu şekilde
Zemin etüdü raporu; Uzmanlığa sahip olan Jeoloji Mühendisleri Odası ve Jeofizik Mühendisleri odalarına kayıtlı olan araştırma şirketlerinden alınır
Zemin etüdü raporları, yetkili mühendislerinin incelemeleri ve gerekli testleri yapması sonucunda hazırlanmaktadır. Zemin etüdü raporlarının oluşturulması, inceleme yapılan arazinin büyüklüğüne ve arazinin engebe durumuna göre değişiklik göstermektedir.
Zemin etüdü raporun hazırlanması için kesin bir süre verilmemektedir.
Zemin etüdü raporu hazır olmayan araziler üzerinde kesinlikle herhangi yapı yapılamaz
.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.