34,0220$% 0
37,5571€% 0.06
2.753,97%0,05
4.556,00%-0,13
18.167,00%-0,19
9.573,85%-0,52
Restorasyon ve tadilat izinleri nasıl alınır? İkamet etmek, yatırım yapmak veya iş yeri olarak kullanmak amacıyla mülk sahibi olanlar devir aldıkları yapıyı öncelikle tadilattan geçirmek isteyebiliyor veya hali hazırda sahip olunan yapılar içinde restorasyon veya tadilat ihtiyacı doğabiliyor.
Ancak bu tür ihtiyaçları karşılamadan önce yapının durumuyla ilgili bilgi sahibi olmak gerekiyor. Yapının içinde gerçekleştirmeyi düşündüğünüz değişikliklere göre bazı resmi yerlerden izin almak gerekebiliyor.
Mülk tarihi eser kaplamında ise boya, badana, elektrik ve su tesisat işleri, derz veya sıva gibi küçük dokunuşlarda dahi KUDEB izni zorunlu oluyor. İmar yönetmeliğine uygun olmayan çıkma katlar, metrekarede uygunsuz değişikliğe neden olacak herhangi bir tadilat, taşıyıcı yapıların ortadan kaldırılması veya güvenliği tehdit edecek herhangi bir uygulama tespit edildiği takdirde can sıkıcı sonuçlar doğurabilir. Peki, bu restorasyon ve tadilat izinleri nasıl alınır?
Değişiklik planlanan yapıda yapılacak basit çapta tadilatlar için de izin almanız gerekiyor. Örneğin binanın dıştan görünümünü etkileyecek değişikliklerde çalışmaya başlamadan evvel belediyeden tadilat ruhsatı için başvuru yapmalısınız. Binanın baştan aşağı değiştirilmesi durumunda bu izinlerin mecburi olduğunu da hatırlatmak gerekiyor.
Bir yere merdiven eklemek istiyorsanız veya balkon yapma hayaliniz varsa önce bunlar için resmi bir onay almanız lazım. Bir dilekçe ile birlikte başta tapu tescil belgesi olmak üzere bir dizi belgeyi hazır olarak sunmanız istenecek.
Bu yüzden hazırlıklı gitmekte fayda var. İmar çapı belgesi, yapı nizam durumunu ve kat sayısını gösterir belgeler, çekme mesafesi ve saçak seviyesi durumu gibi bilgileri gösteren imar durum belgelerini temin etmelisiniz. Basit tadilat izni nasıl alınır diye çok düşünmenize, gözünüzde büyütmeye gerek yok. Memurların yönlendirmesiyle de bu süreci tamamlayabilirsiniz.
İmar aflarından faydalananların birçoğunda mülklerinde yaptıkları restorasyon veya tadilatlar için izin almadığı görülüyor. Bunun sebebi zaman zaman bilinçli bir kaytarma olurken zaman zaman da bilinçsiz bir onarım telaşından ileri geliyor. Ancak tespit edilmesi durumunda tadilat ruhsatı almamanın cezası çok yıkıcı olabiliyor.
Yapının tapulu olması veya her türlü imar izninin bulunması üzerinde denetimsiz oynamalar yapma hakkı tanımıyor. Kat veya mülk sahiplerinin güvenliğini tehlikeye atabilecek durumların önüne geçebilmek adına da bu oldukça gerekli bir kural.
Tespit edildiği takdirde ruhsat beyan edilmezse yapılan değişikliğin tamamına yıkım emri çıkar. Ruhsat kapsamında yapılmayan yapılar için de para cezası verilmesi belediyelerce belirlenebilir.
Çatı katında yapılacak değişiklikler için izin almak ayrıca önem arz ediyor. Çünkü binanın taşıyıcı yapısındaki önemli noktalar çatıda bulunuyor. Burada yapılacak izinsiz bir tadilat teşebbüsünde hayatı riske atacak sonuçlarla karşılaşmak olası. Bu nedenle bu tür talepler genellikle titizlikle inceleniyor ve uygun görülmediği takdirde reddedilebiliyor.
İmar planında var olan ölçeklendirmeyi dikkate alan herhangi bir tadilat istekleri için bu bir sorun olmayacaktır. O halde, belediyeden çatı katı izni nasıl alınır?
Çatı veya teras katlarında sorun şudur ki tüm binayı etkilediğinden arsa sahibinin talebi gerekir. Ruhsatlandırılmamış bu alan için işlem yapmadan evvel imar durum belgesi temin ederek çizimlerini yapması için bir mimara başvurmak lazım.
Bu aşamada yapmak istediğiniz değişiklikleri de belirtebilirsiniz. Bir de zemin etüdü yapılması gerekir.
Buradan alınacak rapor ile deprem performansı için talep edilen analiz sonrası ek olarak bir yapı denetim firmasının onayını almanız önemlidir. Her tadilatta olduğu gibi bunun için de yukarıda belirtilen belgeleri hazır ederek belediyeye bizzat gidip tadilat ruhsatı için başvuru yapmalısınız. Ruhsatlandırılan çatı, kaçak konumdan çıkacağı için herhangi bir sorun yaş
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.