34,0220$% 0
37,5571€% 0.06
2.753,97%0,05
4.556,00%-0,13
18.167,00%-0,19
9.573,85%-0,52
Son dönemde tarlalar da bir yatırım aracı olarak öne çıkıyor. Tarlaya yatırım yapanlar ya imar bekleyerek değer artışı sağlıyor ya da tarımsal amaçlı üretim için kiraya vererek getiri elde ediyor. En çok gelir getiren yatırım araçlarından biri olmasına rağmen yinede iyi analiz edilmesi gerekiyor. Peki tarla alırken nelere dikkat etmek gerekiyor?
Bir nevi cinsi arsa olmayan ve daha çok tarım amaçlı kullanılan ve üzerinde tarımsal küçük yapılaşmaların oluştuğu toprak alanlarıdır diyebiliriz. imar durumu tarla ne demek veya Tapuda tarla yazıyorsa, bu imara açık olmayan arazi parçasıdır diyebiliriz.
Cinsi Arsa olmayan diğer tüm arazi çeşitlerinde (Tarla, Zeytinlik, Bağ, Bahçe… vb.) yapılaşma yasak yada çok kısıtlıdır. (örneğin tarlalarda yapılaşma maksimum %5 imar kapsamında en fazla 250 metre kare inşaat alanı ve 2 kat olacak şekilde müsaade edilmektedir)
Çatalca mı olsun Silivri mi olsun, Çanakkale mi olsun Kandıra mı olsun şeklinde sorular kafanızdan geçiyorsa hepsini silin atın ve sadece bir bölgeye odaklanın ve bu bölgede mümkünse evinize en yakın yer olsun.
Bu bölge neresi olursa olsun ama yaptığınız araştırma sonucu en iyi bildiğiniz yer olsun. Mümkünse sadece il değil, ilçe değil, bir mahalleyi hedef seçin. Hedef bölgenizi ne kadar küçültürseniz doğru yatırımı yapmak o kadar kolay olacaktır.
Nereye yatırım yapacağınıza karar verdikten sonra artık satılık ilanlara bakmaya geldi sıra. İlanlarda tarlanın toplam fiyatına bakmayınız, en önemli nokta metrekare fiyatıdır. Aynı statüdeki tarlalar arasında Metrekare fiyatı düşük, büyük parselleri tercih etmeye çalışın.Bilmeniz gereken diğer bir husus da, imar uygulaması başladığında, tarlanız %40 oranında kamuya terk yapılacağıdır. Bunu göz önünde bulundurmalısınız. Yani bugün alacağınız 3000 m2 bir tarlanın imar uygulaması yapıldıktan sonra 1.200 m2 Terk yapılacaktır. 3000 -1200=1.800 m2 elinize bir arsa kalacaktır. Tarla alırken tarlanın imara açıldıktan sonra % 40 bir terk yapılacağını unutmayın.
Tarla almadan mutlaka yerinde görün. Tarla almadan önce yerini mutlaka görmeli, görmekle de yetinmeyip üzerine ayak basmalısınız. Bulunduğunuz noktadan parsel sorgu uygulaması ile doğru arazi olup olmadığını teyit ediniz. Mesela size satıcı başka tarla gösterir başka bir tarla satabilir. Bu nadir de olsa yaşanan bir olaydır.
Bir tarlanın fiyatını bir kaç emlakçı ile teyit edin. Bunu yapabilmek için satıcı gibi davranabilirsiniz. Yani alım yapmak istediğiniz tarlayı birkaç emlakçıya satıcı olduğunuzu belirterek fiyat vermesini isteyebilirsiniz. Tüm bu araştırmaları yaptıktan sonra aldığınız bilgiler doğrultusunda göreceksiniz ki değerinin çok üzerinde bir tarla almamış olacaksınız.
Tarlayı satın almadan önce ilgili belediyeden ve Tapu dairesinden tarlanın üzerinde, ipotek, haciz yada şerh var mı? Var ise, bunlar temizlenmeden ödeme yapmayın. Tarlanın sit alanı içerisinde yer alıp almadığına, yani ileride imara mani bir durumun olup olmadığını araştırın.
Alacağınız tarlanın dere yatağına yakın olmamasına, yani su havzası içinde ve sit alanında olamamasına dikkat edin.
“İş Başka, Dostluk Başka” sözünü asla unutmayın. Kapora vermeden önce iyi düşünün. Tapu işlemlerinize özen gösterin. Aldıktan sonra araştırma yapmayın. Yabancılar avukatlık danışmanlık hizmetini en fazla anlaşma öncesinde alırlar; Başlarda ağrımaz. Bizler ise genellikle hiçbir şeyi okumadan imzalarız, sonra avukat ile durumu çözmeye çalışırız. Başınızı ağrıtmaya gerek yok.
Tarlanın yola cephesi ve cephe genişliği değerini arttırır. Şayet ilerde buraya ticari bir yapı yapılır ise geniş cephe büyük vitrin ve tabela alanı sayesinde getiriyi arttırır. Aynı şekilde hızlı satabilmek için tarlanın formunun düzgün olmasına dikkat edin, çok ince uzun şekilsiz tarlalar satış hızınızı düşürecektir.
Eğer tarlanın üzerinde işgalci konumunda ruhsatsız, kaçak bir yapılaşma söz konusu ise bu tarz araziler için mecbur kalmadıkça almamanızı öneriyoruz. Hukuksal prosedürlerle uğraşıp enerjinizi boşa harcamayın.
Alacağınız tarlanın hisseli yada tek tapu olmasına dikkat ediniz. Hisseli tapu bilmeyenler için anlatayım. Babaları ölmesi sonucu arazi çocukları arasında paylaştırılıyor. Böylece tek tapu 2 çocuk varsa 2 çocuk arasında hisseli veriliyor. Hisse sahiplerden biri arazisini satabiliyor. Bu gibi durumda hisse sahiplerinin arazilerinin neresi olduğu belli değildir. Anlaşarak tarlanın bir tarafını biri diğer tarafını diğeri işleyebilir fakat kanunen arazinin bölünmesi mümkün değildir.Son çıkan kanunla bu hisseli tapuların ayrılması çok zorlaşmıştır. Yani müstakil tapu çıkabilmesi için arazinin çok büyük olması gerekli. Bu bilgi için ilçe ziraat odasında bilgi alabilirsiniz. Hisseli tapularda diğer hissedar sizden araziyi satın almak için mahkemeye başvurabilir.
Tarla alımında çok iyi araştırma yapmak lazım gelir. Gelişime açık noktalar tespit edilmeli tarlalar bu noktalardan edinilmelidir. Peki, bu gelişmekte olan yerlere nasıl karar verebiliriz? Emlak yoğunluğunun olduğu noktaları öğrenin. Alacağınız bölgedeki tapu müdürlüğü çalışanlarına sorabilirsiniz en çok alım/satım işlemi hangi bölgelerde oluyor diye. Emlak yoğunluğu mevcutsa o bölge gelişme konusunda hız kazanmıştır diyebiliriz.
Tarla aldıktan sonra beyan vermeyi ihmal etmeyin tarlanızı satın aldıktan sonra ilgili belediyenin müdürlüğüne tarla aldığınızı beyan vermeniz gerekiyor. Bu beyan süresi içinde yapılmaz ise cezalı vergi tahakkuku söz konusu olur.
Bu Yazılarımız da ilginizi çekebilir
Tarla yatırımı uzun vadeli ve sabır gerektiren bir iştir.Doğru düzgün bir şekilde yapılan tarla yatırımı,uzun vadede çok ciddi getiriler sağlayabilir.Ancak bu başlı başına önemli bir iştir.Satın alma işlemlerinde hemen her konuda ince eleyip sık dokuyan ve pazarlığı seven bir milletiz ve eğer bu titizlik yatırım yaparken göz ardı edilirse ciddi maddi kayıplar yaşanabilir.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.